Grecia va imprumuta pana la 14 miliarde euro de la zona euro pentru a rascumpara obligatiuni ale statului
Grecia va imprumuta 10-14 miliarde de euro de la fondul de urgenta al zonei euro pentru a finanta un program de achizitie de obligatiuni ale statului elen, tranzactionate in prezent pe piata secundara la preturi mult sub valoarea nominala, a declarat ministrul de Finante, Yannis Stournaras.
Achizitiile de obligatiuni fac parte din modificarile aduse de creditorii externi ai Greciei, tarile zonei euro si FMI, la pachetul de imprumuturi pentru statul elen. Grecia trebuie sa finalizeze achizitiile de obligatiuni, care ar reduce datoria tarii, pentru a primi in decembrie noi fonduri.
Oficialul a respins speculatii din piata financiara ca guvernul ar urma sa emita titluri de Trezorerie pentru a finanta achizitiile de obligatiuni si a afirmat ca banii urmeaza sa vina de la Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara (European Financial Stability Facility).
Stournaras nu a clarificat daca programul de reducere a indatorarii prin achizitia de obligatiuni la preturi mici este o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe de ajutor extern, de 34,4 miliarde de euro, insa, a explicat ca daca aceasta masura nu va atrage suficient interes, exista si un "Plan B", despre care a refuzat sa dea detalii.
Noua finantare de 10-14 miliarde de euro este suplimentara fata de fondurile de 44 de miliarde de euro avizate pentru eliberare de Eurogroup la inceputul acestei saptamani. Masura este necesara pentru a aduce indatorarea tarii la 124% din PIB in 2020, de la 175% in prezent.
Din fondurile de 44 miliarde de euro aprobate marti de zona euro, suma 34,4 miliarde de euro urmeaza sa fie eliberata pe 13 decembrie, iar restul de 9,3 miliarde de euro in trei transe in primul trimestru al anului urmator. Grecia va folosi pentru recapitalizarea sistemului bancar 23,8 miliarde de euro din cele 34,4 miliarde de euro.
Pe acelasi subiect: