Statele din zona euro ar putea acorda finantare suplimentara Greciei prin fondul structural al Uniunii Europene si ar putea reduce din nou dobanzile percepute guvernului de la Atena, atat timp cat grecii isi vor respecta angajamentele asumate in acordul de bailout, se spune intr-o scrisoare transmisa de Schaeuble parlamentarilor germani, obtinuta de Bloomberg. 

Initiativa ar putea fi discutata inca de joi in Bundestag, camera inferioara a legislativului german.  Parlamentarii ar putea resimti insa presiuni suplimentare din partea publicului larg, dupa comentariul publicat miercuri de Bild.

Cel mai citit ziar din Germania, care anterior a indemnat Grecia sa iasa din zona euro, a criticat acordul incheiat marti seara la Bruxelles de ministrii Finantelor din zona euro. 

"Pacientul grec nu mai poate fi ajutat. Nu este greu de imaginat cel mai pesimist scenariu: pacientul moare, iar paramedicul da faliment", comenteaza Bild, notand ca sumele in permanenta crestere necesare pentru salvarea Greciei sunt suportate de contribuabilii germani.  

Tarile din zona euro calculeaza costurile salvarii Greciei, reprezentate partial prin redirectionarea inapoi catre aceasta tara a profiturilor inregistrate de Banca Centrala Europeana pe obligatiunile guvernamentale grecesti.  Astfel, Germania va renunta la 2,74 miliarde euro din profitul BCE care ii revine, potrivit lui Schaeuble. Spania va pierde 1,7 miliarde euro pana in 2020, potrivit ABC, care citeaza surse din ministerul Economiei. L'Echo sustine ca profiturile neincasate si scaderea dobanzilor percepute Greciei vor insuma un minus de 90 milioane euro anul vitior pentru guvernul belgian.