Cipru este pe cale sa ramana fara bani. Economia tarii este mica, iar un program de salvare ar fi ieftin, dar nu exista garantii ca guvernul este pregatit sa respecte conditiile dure impuse in schimbul ajutorului, considera Jennifer McKeown, analist la Capital Economics, transmite MarketWatch.

McKeown a aratat ca iesirea Ciprului din zona euro ar putea declansa plecarea dezordonata a altor tari.

"Exista riscul ca Ciprul sa devina prima tara din zona euro care sa intre intr-un default dezordonat, care ar avea ca rezultat probabil iesirea din zona euro. Impactul economic direct ar fi minor, expunerea bancilor din zona euro la Cipru este de sub 0,1% din PIB. Dar confirmarea posibilitatii ca tarile sa iasa din uniunea monetara ar putea amplifica presiunile din piata, pentru ca alte state sa faca acest lucru", a avertizat analistul.

Cipru se afla in negocieri cu troica creditorilor formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, tara solicitand sprijin financiar in iunie.

Negociatorii sunt insa departe de un acord si exista zvonuri potrivi carora Cipru va ramane fara bani in trei-patru saptamani.
Performantele bugetare si economice ale statului cipriot, tinta favorita a oligarhilor rusi, s-au deteriorat puternic dupa declansarea crizei datoriilor suverane acum trei ani, in mare parte din cauza expunerii mari a sectorului bancar la Grecia.

Cipru a obtinut in acest an din partea Rusiei un imprumut de 2,5 miliarde de euro. In trimestrul al doilea, economia Ciprului s-a contractat cu 2,3%, deficitul bugetar este pe cale sa atinga anul viitor 5,7% din PIB, iar datoria publica 96,7% din PIB, fata de 61% in 2010.

Din acest motiv, Cipru are nevoie de un program de salavare de peste 10 miliarde de euro, echivalent cu 56% din PIB. Suma reprezinta numai 0,1% din PIB-ul zonei euro, iar stergerea totala a datoriilor cipriote ar costa sub 15 miliarde de euro, respectiv 0,2% din PIB-ul zonei euro, a aratat McKeown.

Troica creditorilor cere autoritatilor de la Nicosia economii de 1,2 miliarde de euro, peste plafonul de 975 milioane de euro considerat sustenabil de catre guvern, care nu este ajutat de reputatia tarii de paradis fiscal si baza pentru activitatile de spalare de bani.