Liderii UE, din nou cu ochii pe Grecia. “Se lucreaza intensiv” la o solutie care sa deblocheze banii de la FMI
Liderii europeni isi indreapta din nou atentia asupra negocierilor privind deblocarea finantarii externe pentru Grecia, dupa esecul dezbaterilor pe marginea bugetului UE 2014-2020 la summit-ul de joi si vineri.
Ministrii Finantelor din zona euro au sustinut sambata o conferinta telefonica pentru a pregati intalnirea de luni de la Bruxelles, cea de-a treia din aceasta luna pe tema Greciei, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Asemenea liderilor europeni la summit-ul UE de joi si vineri, ministri Finantelor au ajuns intr-un impas politic intre statele creditoare si restul Uniunii in privinta proiectului politic de solutionare a crizei datoriilor de stat.
"Nu avem timp de pierdut (in privinta rezolvarii problemelor din Grecia). Se lucreaza intensiv", a declarat vineri la Bruxelles cancelarul german Angela Merkel.
O solutie de compromis ar fi ridicarea tintei privind datoria de stat a Greciei pentru anul 2020 la 124% din PIB, de la 120%, a declarat joi o sursa oficiala elena. Costul imlpementarii unei astfel de modificari ar fi de 10 miliarde euro, prognoza actuala privind datoria de stat din acel an fiind de 129% din PIB.
Grecia asteapta inca din iunie urmatoarea transa, de 31 miliarde euro, din pachetul de finantare externa de 130 miliarde euro acordat de UE si FMI. Distribuirea transei a fost suspendata inaintea alegerilor generale din Grecia din aceasta vara, iar avizul pentru deblocarea banilor a intarziat din cauza divergentelor politice din Europa.
Principalul obstacol care provoaca impasul este disputa dintre liderii europeni privind reducerea dobanzilor percepute Greciei de catre statele-creditor din zona euro. Unele tari din zona euro ar iesi in pierdere daca dobanzile ar fi reduse sub nivelul actual, deoarece propriile costuri de finantare ar depasi ratele platite de statul elen.
Negocierile privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020 vor fi reluate la un nou summit al sefilor de stat si de guvern, la inceputul anului viitor. In lipsa unui acord pe parcursul anului 2013, bugetul anual al UE va fi rostogolit.
Pe acelasi subiect: