Grecia nu va plati transa din iunie catre FMI. Oficial elen: Nu exista bani ca sa fie achitate cele patru plati pentru luna viitoare
Grecia nu va plati transa din iunie catre Fondul Monetar International, pentru ca nu are bani, a declarat duminica ministrul de interne elen, citat de Reuters.
"Cele patru plati catre FMI pentru iunie se ridica la 1,6 miliarde de euro, acesti bani nu vor fi platiti, nici nu exista ca sa poata fi platiti", a spus Nikos Voutsis, transmite Agerpres.
Grecia ar trebui sa plateasca acesti bani in patru transe, in intervalul 5-19 iunie.
Pe de alta parte, un sondaj publicat duminica, realizat de institutul Public Issue, citat de AFP, releva ca majoritatea grecilor sustin guvernul partidului Syriza in negocierile cu creditorii tarii, dorind totusi un acord care sa permita tarii sa ramana in zona euro.
54% dintre persoanele interogate aproba maniera in care guvernul poarta negocierile, in ciuda tensiunilor cu creditorii internationali. In plus, 89% dintre respondenti se opun unor noi reduceri a pensiilor, iar 81% se declara impotriva concedierilor colective.
71% dintre greci sustin moneda comuna europeana, iar 68% estimeaza ca revenirea la moneda nationala, drahma, nu ar face decat sa agraveze situatia din tara.
Grecia va intra in faliment in iunie, daca nu e ajutata de creditori
Grecia nu va putea rambursa urmatoarea datorie catre Fondul Monetar International, care ajunge la scadenta in data de 5 iunie, daca creditorii internationali nu ii acorda noi fonduri, a declarat luna aceasta liderul grupului parlamentar Syriza, ultimul avertisment ca autoritatile de la Atena sunt pe punctul de a intra in incapacitate de plata, transmite Reuters.
"Momentul adevarului este 5 iunie. Daca nu vom avea un acord pana atunci care sa rezolve problema finantarii atunci nu vor primi niciun ban", a spus liderul grupului parlamentar al Syriza, Nikos Filis.
Daca discutiile vor intra in colaps, guvernul Tsipras a avertizat ca va plati pensiile si salariile functionarilor publici, inainte de a asigura serviciul datoriei externe.
Oficialii greci au avertizat de mai multe ori in ultimele saptamani ca Atena ar putea intra in incapacitate de plata pentru ca ulterior sa-si indeplineasca obligatiile de plata prin recurgerea la o serie de masuri draconice de genul obligarii entitatilor publice sa transfere rezervele lor de lichiditati catre stat sau prin golirea unui cont pentru situatii de rezerva pe care Grecia il are la FMI.
Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca lipsa de lichiditati a Greciei devine din ce in ce mai grava si mai devreme sau mai tarziu Atena va avea nevoie de noi ajutoare pentru a evita intrarea in incapcitate de plata.
Citeste si: Telekom Romania scoate la vanzare un pachet de 24 de proprietati imobiliare. Care sunt preturile
Moody's Investors Service a revizuit miercuri perspectiva pentru sistemul bancar grec la "negativa" de la "stabila" si a precizat ca exista o "probabilitate ridicata" ca Grecia sa introduca restrictii asupra miscarilor de capital, informeaza CNBC.
Potrivit Moody's, revizuirea perspectivei a fost cauzata de "inrautatirea semnificativa a finantarii si lichiditatii bancilor dupa luna decembrie 2014, in conditiile in care retragerile din depozite sunt estimate la peste 30 de miliarde de euro sau 18% din totalul depozitelor, in ultimele cinci luni".
Moody's anunta ca este putin probabil ca aceste presiuni sa se diminueze in urmatoarele 12-18 luni "si exista o probabilitate ridicata privind introducerea de restrictii asupra miscarilor de capital si o inghetare a depozitelor".
Agentia de rating se asteapta ca economia greaca sa inregistreze un avans de doar 0,5% in acest an.
Problemele cu care se confrunta economia Greciei, cumulate cu cresterea costurilor de finantare si veniturile reduse ale bancilor grecesti le va afecta profitabilitatea.
"Ne asteptam ca dependenta de finantarea oferita de Banca centrala sa ramana ridicata in conditiile in care increderea deponentilor ramane compromisa de incertitudinea cu privire la programul de asistenta a Greciei si ingrijorarile privind posibilitatea introducerii de restrictii asupra miscarilor de capital si a iesirii din zona euro", sustine Moody's.
Cele patru mari banci grecesti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania.