Atena vrea sa intre in programul de relaxare cantitativa al BCE. Discutii prelungite, la Riga, intre Tsipras, Merkel si Hollande despre situatia ingrijoratoare a Greciei
Alexis Tsipras si Angela Merkel
Grecia se asteapta sa ajunga la un acord cu creditorii sai in urmatoarele zece zile si intentioneaza sa-si plateasca toate obligatiile in iunie, a anuntat, vineri, purtatorul de cuvant al Guvernului elen, Gabriel Sakellaridis, la postul de televiziune Skai TV, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
'Credem ca sunt indeplinite conditiile pentru a se ajunge la un acord cu creditorii in urmatoarele zece zile si intentionam sa ne platim toate obligatiile in iunie', a declarat Sakellaridis.
Finalizarea acordului dintre Grecia si reprezentantii UE, BCE si FMI va permite Bancii Centrale Europene sa includa Atena in programul de relaxare cantitativa (QE), sustine Sakellaridis.
'Includerea in acest program este o prioritate pentru Guvernul de la Atena', a adaugat acesta.
Pentru a evita riscul unei spirale deflationiste, Banca Centrala Europeana a lansat in martie masuri de relaxare cantitativa in valoare de 1.100 de miliarde de euro. Presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat achizitiile lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 pana in septembrie 2016. Aceste masuri au dus la deprecierea euro, au imbunatatit increderea companiilor si au stimulat cresterea zonei euro.
Tarile aflate sub programe de asistenta financiara, cum ar fi Grecia si Cipru, vor fi incluse in programul de stimulare al BCE, dar in anumite conditii, anunta in ianuarie Mario Draghi.
Pe de alta parte, cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, François Hollande, au discutat timp de aproape doua ore despre datoria Greciei cu premierul elen, Alexis Tsipras, joi seara, in marja unui summit european desfasurat la Riga, relateaza AFP, preluata de Agerpres.
"Intr-o atmosfera prieteneasca si constructiva", potrivit unor surse din anturajul presedintelui Frantei, "schimbul de opinii s-a centrat asupra vointei de a se ajunge la un acord privind programul in curs" vizand sa sustina finantele Greciei.
Cei trei lideri, a continuat sursa amintita, "au ajuns la un acord privind necesitatea ca autoritatile elene sa lucreze in continuare cu cele trei institutii" creditoare - Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) -, convenind "sa ramana in strans contact in perioada urmatoare".
Toti trei participa joi si vineri la Riga la un summit consacrat in special cooperarii dintre UE si vecinii fostei URSS.
Chiar de la sosirea in capitala Letoniei, presedintele François Hollande a subliniat ca intalnirea va trebui "sa schiteze solutii". Acestea nu vor fi adoptate definitiv de Franta si Germania, ci de Europa, a insistat el.
"Nu aici, la Riga, vom negocia chestiunea Greciei, dar este adevarat ca aceasta ne permite sa pregatim scadenta care este asteptata, mai ales reuniunea Eurogrupului de la sfarsitul lunii sau, cel mai tarziu, inceputul lui iunie", le-a explicat jurnalistilor seful statului francez.
"Impreuna cu premierul Tsipras, vrem sa gasim solutii care sa redea increderea si sa elibereze fondurile prevazute", a continuat el. "Actionam pentru a facilita lucrurile si, in acelasi timp, pentru a trimite un anumit numar de mesaje utile Greciei si utile Europei", a tinut sa adauge François Hollande.
Atena negociaza anevoie un acord cu creditorii sai pentru a obtine, in schimbul introducerii de reforme, cele 7,2 miliarde euro restante din al doilea program de asistenta financiara care expira la sfarsitul lunii mai.
Pe 5 iunie, Grecia trebuie sa plateasca o rata substantiala FMI si ar putea intra in incapacitate de plata in lipsa unui acord pana la acea data.
Mai multe despre:
#Grexit 2015#criza din Grecia
Pe acelasi subiect: