Grecia are de rambursat luna viitoare 1,5 miliarde de euro catre FMI, incepand cu o transa de 300 milioane de euro in 5 iunie.

Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras si-a exprimat speranta ca va ajunge la un acord cu creditorii in urmatoarele zile, in timp ce reprezentantii Uniunii Europene si FMI sunt mai pesimisti si spun ca discutiile avanseaza prea lent. 

"Momentul adevarului este 5 iunie. Daca nu vom avea un acord pana atunci care sa rezolve problema finantarii atunci nu vor primi niciun ban", a spus liderul grupului parlamentar al Syriza, Nikos Filis. 

Daca discutiile vor intra in colaps, guvernul Tsipras a avertizat ca va plati pensiile si salariile functionarilor publici, inainte de a asigura serviciul datoriei externe. 

Oficialii greci au avertizat de mai multe ori in ultimele saptamani ca Atena ar putea intra in incapacitate de plata pentru ca ulterior sa-si indeplineasca obligatiile de plata prin recurgerea la o serie de masuri draconice de genul obligarii entitatilor publice sa transfere rezervele lor de lichiditati catre stat sau prin golirea unui cont pentru situatii de rezerva pe care Grecia il are la FMI. 

Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca lipsa de lichiditati a Greciei devine din ce in ce mai grava si mai devreme sau mai tarziu Atena va avea nevoie de noi ajutoare pentru a evita intrarea in incapcitate de plata. 

Pe fondul amenintarii unui faliment iminent, premierul Alexis Tsipras va incerca sa profite de summitul UE de la Riga pentru a ajunge la un acord politic care sa puna capat impasului in care au intrat negocierile. Tsipras i-a informat pe parlamentarii Syriza ca guvenul de la Atena vrea sa ajunga la un acord cu creditorii pana la data de 3 iunie, acord care ar permite eliberarea a peste sapte miliarde de euro din programul de asistenta.

Moody's Investors Service a revizuit miercuri perspectiva pentru sistemul bancar grec la "negativa" de la "stabila" si a precizat ca exista o "probabilitate ridicata" ca Grecia sa introduca restrictii asupra miscarilor de capital, informeaza CNBC.

Potrivit Moody's, revizuirea perspectivei a fost cauzata de "inrautatirea semnificativa a finantarii si lichiditatii bancilor dupa luna decembrie 2014, in conditiile in care retragerile din depozite sunt estimate la peste 30 de miliarde de euro sau 18% din totalul depozitelor, in ultimele cinci luni", transmite Agerpres.

Moody's anunta ca este putin probabil ca aceste presiuni sa se diminueze in urmatoarele 12-18 luni "si exista o probabilitate ridicata privind introducerea de restrictii asupra miscarilor de capital si o inghetare a depozitelor".

Agentia de rating se asteapta ca economia greaca sa inregistreze un avans de doar 0,5% in acest an.

Problemele cu care se confrunta economia Greciei, cumulate cu cresterea costurilor de finantare si veniturile reduse ale bancilor grecesti le va afecta profitabilitatea.

"Ne asteptam ca dependenta de finantarea oferita de Banca centrala sa ramana ridicata in conditiile in care increderea deponentilor ramane compromisa de incertitudinea cu privire la programul de asistenta a Greciei si ingrijorarile privind posibilitatea introducerii de restrictii asupra miscarilor de capital si a iesirii din zona euro", sustine Moody's. 

Comisarul european Pierre Moscovici a declarat miercuri ca un acord cu Grecia in urmatoarele saptamani este "posibil", dar trebuie facute progrese in domeniul reformei pensiilor si pietei muncii. 

Cele patru mari banci grecesti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania.