Grecii ar putea fi intrebati la referendum daca vor “un compromis” cu creditorii internationali, pentru ramanerea tarii in zona euro. 5 iunie, noul termen pentru intrarea Atenei in incapacitate de plata
Grecia
Fostul premier socialist Giorgios Papandreou a pledat miercuri pentru organizarea in Grecia a unui referendum care sa valideze un eventual compromis cu creditorii, apreciind ca populatia va vota in favoarea acestuia, pentru ca "vrea sa ramana in zona euro", scrie AFP, preluata de Agerpres.
"Guvernul ar trebui sa elaboreze un compromis cu partenerii sai europeni si sa il supuna referendumului. Daca ar exista un acord, grecii ar vota pentru", a declarat el reprezentantilor presei la Estoril, localitate la vest de Lisabona.
"Imensa majoritate a grecilor doreste sa ramana in zona euro, in pofida suferintelor pe care le-a suportat. Euro este vazut ca o moneda stabila", a adaugat el, exprimandu-se in marja Conferintelor de la Estoril.
"Contribuabilul german ar fi asigurat ca daca grecii spun ", a continuat Giorgios Papandreou, intrebat despre recentele declaratii ale ministrului german de finante, Wolfgang Schaeuble. Acesta a afirmat ca "poate ar fi un lucru bun sa lasam poporul grec sa decida asupra a ceea ce este pregatit sa accepte printre masurile necesare".
Guvernul condus de Giorgios Papandreou s-a prabusit in noiembrie 2011 dupa scandalul provocat in Grecia si Europa de propunerea sa de a organiza un referendum privind cel de-al doilea plan de salvare a tarii.
La acea data, cancelarul german, Angela Merkel, "nu s-a opus propunerii mele, dar s-a abtinut sa se pronunte public in favoarea unui referendum", a dat el asigurari.
Actualul premier elen, Alexis Tsipras, a afirmat la sfarsitul lunii aprilie ca, daca finantatorii imping guvernul spre un acord in contradictie cu promisiunile sale electorale, chestiunea va fi transata prin referendum.
Parisul si Berlinul au lansat marti un apel la accelerarea negocierilor dintre Atena si creditorii sai pentru a evita ca Grecia sa intre in incapacitate de plata. "Timpul preseaza, pentru ca, la sfarsitul lui mai sau sfarsitul lui iunie, riscam sa nu mai putem asigura plata salariilor" functionarilor, a avertizat Giorgios Papandreou.
5 iunie, noul termen pentru intarea Greciei in incapacitate de plata, daca nu primeste bani de la creditorii internationali
Grecia nu va putea rambursa urmatoarea datorie catre Fondul Monetar International, care ajunge la scadenta in data de 5 iunie, daca creditorii internationali nu ii acorda noi fonduri, a declarat miercuri liderul grupului parlamentar Syriza, ultimul avertisment ca autoritatile de la Atena sunt pe punctul de a intra in incapacitate de plata.
Grecia are de rambursat luna viitoare 1,5 miliarde de euro catre FMI, incepand cu o transa de 300 milioane de euro in data de 5 iunie. Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras si-a exprimat speranta ca va ajunge la un acord cu creditorii in urmatoarele zile, in timp ce reprezentantii Uniunii Europene si FMI sunt mai pesimisti si spun ca discutiile avanseaza prea lent.
'Momentul adevarului este 5 iunie. Daca nu vom avea un acord pana atunci care sa rezolve problema finantarii atunci nu vor primi niciun ban' a spus liderul grupului parlamentar al Syriza, Nikos Filis.
Daca discutiile vor intra in colaps, guvernul Tsipras a avertizat ca va plati pensiile si salariile functionarilor publici inainte de a asigura serviciul datoriei externe.
Oficialii greci au avertizat de mai multe ori in ultimele saptamani ca Atena ar putea intra in incapacitate de plata pentru ca ulterior sa-si indeplineasca obligatiile de plata prin recurgerea la o serie de masuri draconice de genul obligarii entitatilor publice sa transfere rezervele lor de lichiditati catre stat sau prin golirea unui cont pentru situatii de rezerva pe care Grecia il are la FMI.
Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca lipsa de lichiditati a Greciei devine din ce in ce mai grava si mai devreme sau mai tarziu Atena va avea nevoie denoi ajutoare pentru a evita intrarea in incapcitate de plata. Agentia de evaluare financiara Moody's a apreciat miercuri ca exista o probabilitate ridicata ca Grecia sa introduca restrictii asupra miscarilor de capital si o inghetare a depozitelor bancare.
Pe fondul amenintarii unui faliment iminent, premierul Alexis Tsipras va incerca sa profite de summitul UE de la Riga pentru a ajunge la un acord politic care sa puna capat impasului in care au intrat negocierile. Tsipras i-a informat pe parlamentarii Syriza ca guvenul de la Atena vrea sa ajunga la un acord cu creditorii pana la dat ade 3 iunie, acord care ar permite eliberarea a peste sapte miliarde de euro din programul de asistenta.
Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a declarat miercuri ca un acord poate fi convenit in saptamanile urmatoare, dar acesta este conditionat de vointa politica a autoritatilor de la Atena, deoarece mai trebuie rezolvate o serie de chestiuni care tin de reforma pensiilor si a pietei muncii.
Stanga radicala aflata la putere in Grecia s-a angajat intr-o cursa contra cronometru pentru a obtine deblocarea a 7,2 miliarde de euro din programul de asistenta care expira in cateva saptamani.
Mai multe despre:
#criza din Grecia#Grexit 2015
Pe acelasi subiect: