Wolfgang Schaeuble a mentionat ideea la o reuniune recenta, dar fara a o sustine, sustin sursele, transmite Agerpres.

Oficialul german a citat exemplul statului Muntenegru, care foloseste euro, dar nu este membru al zonei euro. 

Declaratiile sugereaza ca unii oficiali germani se pregatesc pentru cel mai rau scenariu in cazul Greciei.

In timp ce cancelarul Angela Merkel se pronunta pentru mentinerea Greciei in zona euro, Schaeuble a afirmat ca nu exclude iesirea Greciei din blocul comunitar. 

"Suntem in mijlocul unor negocieri dificile. Problema este ca premierul elen Alexis Tsipras conduce un scuter, iar Wolfgang Schaeuble conduce un BMW blindat", sustine Jacob Funk Kirkegaard, de la Peterson Institute for International Economics in Washington. 

Introducerea IOU (instrumente financiare informale care recunosc o datorie, dar nu garanteaza plata acesteia) ar putea face parte din scenariul in desfasurare in cazul Greciei, sustin analistii. 

Cei de la Goldman Sachs International sustin ca aranjamentele valutare din Muntenegru si Kosovo ca posibile scenarii pentru "situatiile hibride care ar putea aparea in Grecia".

"IOU ar putea fi folosite la acoperirea cheltuielilor interne si ar circula alaturi de euro", se arata in raportul Goldman Sachs.

Grexit 2015. Sinn: Plecarea Greciei, singura cale a acestei tari de a parasi "valea plangerii". Trebuie pastrata zona euro, insa una care prevede doar intrari, nu si iesiri, este o inchisoare