Documentul înregistrat în procesul intentat în California de National Association of Manufacturers, care reprezintă 14.000 de companii, argumentează că restricţionarea vizelor va afecta companiile americane, îi vor determina pe angajatori să angajeze lucrători în afara Statelor Unite şi vor dăuna şi mai mult economiei americane care are deja probleme.

Trump a emis în iunie o proclamaţie prezidenţială care suspendă intrarea în SUA a unei serii de lucrători străini până la sfârşitul acestui an, măsură despre care administraţia afirmă că va elibera locuri de muncă pentru şomerii americani, pe fondul crizei economice provocată de pandemie, scrie Reuters, preluată de News.ro.

Între cei afectaţi de interdicţia temporară se află lucrători calificaţi care intră în ţară cu vize H-1B şi manageri şi lucrători specializaţi care sunt transferaţi în cadrul unei companii cu vize L. Ambele tipuri de vize sunt folosite de companiile din sectorul tehnologiei. Interdicţia lui Trump blochează şi accesul lucrătorilor cu vize H-2B, cu excepţia celor din lanţurile de aprovizionare cu alimente.

Potrivit companiilor de tehnologie, proclamaţia preşedintelui poate provoca daune ireparabile afacerilor americane, lucrătorilor şi economiei, fiind bazată pe presupunerea că va proteja lucrătorii americani.

”Competitorii globali din Canada, China şi India, printre alţii, profită de oportunitatea de a atrage persoane bine pregătite, inovatoare. Iar companiile americane încearcă să se adapteze, angajând talentele necesare pentru a lucra în afara ţării”, arată documentul.

Între cele 52 de companii semnatare ale documentului se află Apple, Microsoft, Netflix şi Twitter. Acest document a fost depus şi în cadrul unui alt proces, înregistrat în Washington, D.C.