Măsura se aplică din 2 martie celor care doresc să viziteze Turcia în scopuri turistice pe o perioadă de maximum 90 de zile.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei turce a explicat că obiectivul eliminării vizelor este stimularea turismului şi a relaţiilor culturale şi de afaceri. Decizia ar putea contribui şi la echilibrarea balanţei contului curent al Turciei, scrie Agerpres.

De mai mulți ani, cetăţenii români care călătoresc în Turcia în scop turistic sau de afaceri nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 zile, într-un interval de 6 luni. Românii pot intra în Turcia doar cu pașaport și nu pe baza cărții de identitate, ca în cazul țărilor UE.

Institutul de Statistică (TÜIK) de la Ankara a anunțat recent că veniturile din turism ale Turciei au crescut anul trecut cu 17%, până la un nivel record de 34,5 miliarde de dolari, în condiţiile în care ţara a atras un număr record de 51,9 milioane de vizitatori. Datele TÜIK arată că 86,2% din vizitatori au fost străini şi restul de 13,8% au fost cetăţeni turci care locuiesc în străinătate.

Istanbul a fost principala destinaţie turistică din Turcia, cu aproape 15 milioane de turişti, oraşul fiind responsabil pentru 33% din numărul total de vizitatori străini în 2019. Urmează staţiunea Antalya de la Marea Mediterană cu 14,65 milioane vizitatori străini. Cea de-a treia destinaţie a fost provincia nord-vestică Edirne, care are graniţă cu Bulgaria şi Grecia, unde au ajuns 4,3 milioane vizitatori străini.

Turcia mizează pe veniturile din turism pentru a ajuta la creşterea economiei după criza valutară din 2018 care a afectat cererea internă şi a dus la o creştere a şomajului.

La începutul lunii februarie, ministrul turc al Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, declara că în 2020 Turcia speră să atragă un număr de aproximativ 58 de milioane de turişti străini şi totodată mizează pe venituri din turism de peste 40 de miliarde de dolari.