Germania “ia toate variantele in considerare”, a spus ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble intr-un interviu recent, avertizandu-l pe premierul elen Alexis Tsipras sa inceteze sa mai ofere sperante false poporului sau.

Economistii sunt de parere ca este doar o chestiune de timp pana cand Atena va ramane fara lichiditati si va fi nevoita sa introduca in circulatie o noua moneda.

Inca de la infiintarea zonei euro, adoptarea monedei unice a fost vazuta ca o calatorie intr-un singur sens, in consecinta nu exista termeni legali sau un precedent dupa care s-ar putea face si intoarcerea la vechea moneda nationala. In aceste conditii, oficiali europeni, sefi de banci centrale si economisti vin cu pareri si scenarii diferite in ceea ce priveste viitorul Greciei.

Urmatorii pasi pe care ar trebui sa-i parcurga Grecia in lunile care vin vor fi nesiguri si fara tinta, apreciaza economistii chestionati de Bloomberg. O varianta de luat in calcul ar fi introducerea unei monede nationale care sa inlocuiasca euro, la fel cum si stergerea datoriei catre creditorii straini ar putea fi o solutie.

Insa toate solutiile propuse sunt “sangeroase” pentru economia tarii si pentru poporul grec, comenteaza Bloomberg, iar Grecia a trecut deja la “viata de dincolo”.

Inca de la sfarsitul lunii martie se vorbeste despre intrarea tarii in incapacitate de plata, termen care a fost amanat pana la sfarsitul lunii aprilie, iar cel mai nou termen inaintat este 12 mai, data la care Grecia trebuie sa plateasca o transa de 760 mil. euro catre FMI.

Indiferent de data la care s-ar produce, defaultul este ultima dintre solutii si cea mai nedorita. Pana la aacest punct, actorii implicati incearca sa gaseasca o solutie pentru evitarea unei astfel de situatii, cu consecinte necunoscute.

Economistii chestionati de Bloomberg propun trei scenarii posibile pentru viitorul Greciei, de la cel mai putin amar, pana la cel catastrofal.

Scenariul A – Evitarea Grexitului

Alexis Tsipras, care a castigat impreuna cu partidul sau Syriza alegerile din ianuarie promitandu-le alegatorilor ca va renunta la imprumutul extern, capituleaza in fata cerintelor creditorilor. Politica sa facuta pe marginea prapastiei a spulberat rezervele valutare ale tarii si a schilodit bancile.

Fortat sa aleaga intre expulzarea din zona euro si aplicarea masurilor de austeritate cerute la schimb pentru deblocarea platilor din imprumutul extern, Tsipras alege banii. In acest scenariu, BCE va sprijini in continuare sistemul financiar elen, dar austeritatea impusa unui popor pacalit ar putea duce la rasturnarea guvernului si venirea la putere a unui partid proeuropean.

In aceste conditii, Grecia isi va pastra locul in zona euro, va primi ajutor financiar de la BCE si FMI, care va sigura scaderea costurilor de imprumut. Grecia ar putea obtine si o relaxare a conditiilor din acordul de imprumut, precum si o reesalonare a termenelor limita.

Scenariul B - Hotel California

Ministrul Finantelor de la Atena, Yanis Varoufakis, spunea recent ca sa fii membru al zonei euro se aseamana cu un vers din cantecul celor de la Eagles, Hotel California: “You can check out any time you like, but you can never leave.” (Poti sa faci check out-ul oricand, dar nu poti sa pleci niciodata).

Cam asa s-ar putea intampla daca Tsipras nu reuseste sa ajunga la un compromis acceptabil cu cei care detin datoria Greciei, cel mai mare creditor fiind Germania.

In acest moment, imprumutul de bailout semnat in 2010 cu FMI si UE este singura sursa de finantare pentru statul elen. Totodata, BCE alimenteaza un fond de urgenta destinat bancilor pentru a evita caderea acestora, colaps cu repercusiuni majore asupra intregului sistem bancar din Europa. Acest lucru implica un control foarte strict al capitalurilor – in conditiile in care nu sunt suficienti bani pentru cererea existenta.

Consecintele dramatice ale controlului capitalurilor – limitarea retragerilor de bani si a transferurilor, il vor forta pe Tsipras sa fie de acord cu un compromis. Sondajele arata ca majoritatea populatiei – intre doua treimi si trei sferturi dintre greci, vrea ca tara sa ramana in zona euro “cu orice pret”.

Controlul capitalurilor va oferi astfel guvernului timp si spatiu pentru a introduce fie o noua moneda, fie certificate de garantie pentru platile pe care nu le poate onora. Statele din zona euro ar acorda Greciei un “indulcitor”, un imprumut care sa tina tara pe linia de plutire, dar economia va ramane intr-o zona critica.

Datoriile Greciei catre entitatile publice vot fi restructurate, dar accesul Greciei la pietele financiare ar ramane blocat. Majoritatea companiior si bancilor ar intra in faliment, iar depozitele bancare ar fi injectate in sistemul financiar.

Restructurarea datoriei suverane din 2012 ii permite deja Greciei sa nu plateasca datoriile catre investitorii privati si catre zona euro in urmatorii ani, pana la stabilizarea economiei.

Noua moneda si euro ar circula in paralel. Astfel, Grecia nu iese oficial din zona euro si usa ramane deschisa sa se intoarca atunci cand se stabilizeaza, desi tara se afla intr-un purgatoriu financiar.

Scenariul C - “C” de la catastrofa

Grecia se separa de zona euro printr-un default urat, pe fondul demonstratiilor de strada, care adanceste saracia populatiei. Tara nu va primi ajutor financiar nici pentru introducerea in circulatie a unei noi monede, nici pentru plata datoriei catre FMI si alte institutii internationale care detin din datoria publica a tarii. Guvernul si bancile se prabusesc si va fi nevoie de ani de zile pentru redresare.

Grecia se va confrunta cu cel mai rasunator faliment din istoria capitalismului, care va trimite intreaga Europa in recesiune si va pune presiune suplimentara pe tarile vulnerabile din zona euro, ca Italia.

Intr-un scenariu catastrofal, Grecia va fi nevoita sa paraseasca UE si NATO, iar saracirea populatiei va pava calea extremistilor, fie de dreapta, fie de stanga, care vor prelua puterea.

Investitia de 600.000 de euro de la Spitalul Universitar care va salva de la moarte mii de pacienti