Daca Atena va ramane fara bani si va intra in incapacitate de plata in urmatoarele saptamani, ceea ce pare tot mai posibil, nimeni nu vrea sa fie acuzat ca a impins tara in prapastie sau ca nu a reusit sa o salveze. 

Guvernul de stanga al Greciei a identificat deja vinovatul, Germania, cel mai mare contributor al Europei, acuzata ca a impus grecilor politici de austeritate toxice, provocand o criza umanitara. 

Guvernele din zona euro pregatesc terenul pentru a da vina pe guvernul fara experienta al premierului Alexis Tsipras pentru ca nu a reusit sa isi respecte angajamentele si a evitat deciziile dificile. 

"Facem tot posibilul sa salvam Grecia de ea insasi, dar in final depinde de ei", este mesajul venit de la Berlin, Bruxelles si sediul FMI din Washington. 

Tsipras si vocalul ministru de Finante Yanis Varoufakis au incercat la inceput sa formeze o coalitie impotriva Berlinului, cu turnee in Franta, Italia, Marea Britanie, Bruxelles si studiourile de televiziune, dupa ce au fost alesi, dar nu au obtinut niciun sprijin in afara presei. 

Premierul a reluat cererile de despagubiri pentru ocupatia nazista a Greciei din perioada 1941-44, evaluate de guvernul elen la 279 miliarde de euro, suma mai mare decat ajutorul de 240 de miliarde de euro din partea zonei euro si a FMI.  Berlinul a raspuns ca a despagubit deja victimele, iar un acord din 1990 cu cele patru puteri victorioase in Al Doilea Razboi Mondial, referitor la unificarea Germaniei, a pus capat cererilor in acest sens. 

Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat bunavointa si a incercat sa construiasca o relatie de incredere cu Tsipras, dar a insistat in acelasi timp ca Grecia trebuie sa respecte conditiile creditorilor, care includ reducerea pensiilor si reforme ale legislatiei muncii. 

Investitorii au sperat pentru scurt timp ca angajamentul lui Merkel poate fi similar cu cel al presedintelui Bancii Central Europene, Mario Draghi, din 2012, ca institutia va face tot ce va fi necesar pentru mentinerea zonei euro.  Dar comentariile cancelarului german pot fi interpretate si ca un exercitiu de evitare a asumarii vinovatiei. 

Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble este in mod deschis sceptic ca Atena poate evita iesirea din zona euro. 

Ministrii de Finanțe din zona euro au aratat clar, la intalnirea de la Riga de vineri, ca sunt departe de un acord cu Grecia, au respins categoric solicitarea lui Varoufakis pentru acordarea unor fonduri anticipate pentru reforme partiale si au refuzat sa discute despre finantarea pe termen lung si acordarea unor termeni mai favorabili de plata a datoriilor, pana cand Grecia nu va semna si implementa un plan complet de reforme. 

Varoufakis susține ca statele europene au ajutat Grecia pentru a a-si salva de fapt bancile care au acordat imprumuturi riscante si a extins vina și asupra BCE, pe care o acuza ca asfixiaza statul elen prin privarea bancilor de lichiditati si limitarea finantarii pe termen scurt a guvernului. 

Presedintele BCE Mario Draghi a replicat in Parlamentul European ca sprijinul institutiei destinat Greciei s-a ridicat la circa 110 miliarde de euro, iar legislatia nu ii permite sa finanteze guverne. 

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, unul dintre parintii monedei unice, vrea sa sprijine Grecia pana in ultimul moment. Plecarea unui membru al zonei euro ar fi o lovitura dureroasa pentru pozitia uniunii monetare la nivel mondial si un precedent periculos, incurajand investitorii sa speculeze impotriva unor alte state membre, in cazul unor crize viitoare. 

Chiar daca Grecia va raman in zona euro, un default al acesteaia ar fi unul dintre cele mai dificile momente din istoria Uniunii Europene.