"Noi, germanii, spunem ca acordul de asociere UE-Ucraina nu poate fi ratificat, in cazul in care conditiile unui stat de drept nu sunt indeplinite in mod clar", a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, cand a fost intrebat despre cazul Timosenko. 

Parafat la 30 martie intre UE si Ucraina, acest acord trebuie sa fie semnat in mod oficial. Partea sa comerciala va acoperi toate domeniile schimburilor bilaterale, si anume comertul cu bunuri, inclusiv automobile, agricultura, servicii, investitii, libera circulatie a capitalurilor si chiar si cea a persoanelor, limitata doar la calatorii de afaceri. 

Ministrul a amintit totodata Kievului ca, in calitate de membru al Consiliului Europei (CoE), s-a angajat sa respecte norme minime in domeniul drepturilor omului. 

"Guvernul ucrainean trebuie sa stie ca drumul catre Europa trece peste un pod cu doi piloni, si anume democratie si stat de drept", a declarat el. 

Intrebat de ZDF despre o eventuala boicotare a Campionatului de fotbal Euro-2012 din Ucraina de catre Guvernul german, Westerwelle a raspuns ca, pentru moment, problema nu este de actualitate, informeaza Mediafax.

"Eu cred ca nu are rost sa hotaram acest lucru acum (...). Nu ajuta sa spunem ceea ce vom face in sase saptamani", a continuat el, subliniind ca "in prezent este important ca Timosenko sa fie ajutata", aceasta avand probleme de sanatate. 

Potrivit presei germane, cancelarul german Angela Merkel si ministrii guvernului sau ar putea sa nu efectueze vizite in aceasta tara, pentru a asista la meciuri din cadrul Euro-2012, in cazul in care Timosenko nu este eliberata pana atunci. 

Unul dintre liderii "revolutiei portocalii" ucrainene din 2004, Iulia Timosenko a fost condamnata in octombrie la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere in perioada in care conducea Guvernul, caz pe care l-a denuntat intotdeauna ca fiind o razbunare personala a presedintelui Viktor Ianukovici, ales in 2010, care ar urmari, in opinia acesteia, sa o indeparteze de pe scena politica.