Pimco are active de aproape 1.800 de miliarde de dolari si administreaza Pimco Total Return Fund, cel mai mare fond de investitii in obligatiuni din lume.

El-Erian a explicat intr-un articol pe site-ul CNBC, si preluat de Mediafax, modul in care alegerile din Europa ar putea influenta pietele financiare.

In Europa incepe un ciclu electoral duminica, odata cu prima runda a alegerilor din Franta, in care nu exista un candidat favorit sa castige din primul tur. In continuare, pe 6 mai are loc a doua runda a scrutinului din Franta, precum si alegeri parlamentare in Grecia si regionale in Germania. Pentru moment, acest ciclu electoral se incheie pe 31 mai cu un referendum in Irlanda privind pactul fiscal adoptat la nivel european.

"In toate aceste curse, politicienii ofera votantilor interpretari diferite ale trecutului si, cel mai important, viziuni diferite in privinta viitorului", noteaza El-Erian.

Situatia este valabila mai ales in Grecia, unde alegerile au ca protagonisti pe cei dispusi sa continue programul de austeritate, convenit de guvernul tehnocrat cu troica BCE-UE-FMI, si pe cei care ar opta pentru ceva diferit. Pentru investitori se reduce la o cursa intre o abordare politica cu probleme in Grecia si una care ar presupune un risc si mai mare.

In Franta, a doua mare economie a zonei euro, situatia este mai nuantata, dar nu din cauza pozitiilor lui Francois Hollande, principalul contracandidat al presedintelui Nicolas Sarkozy. Hollande a ramas constant in angajamentele de a incerca sa obtina revizuiri ale abordarii crizei de catre zona euro, pentru a reflecta mai putina austeritate si mai multa crestere.

Daca presedintele Sarkozy esueaza in incercarea de a fi reales, cancelarul Angela Merkel va pierde cel mai important aliat din Europa, situatie care va complica incercarile liderului german de a consolida fundamentele institutionale si economice ale zonei euro. Aceasta situatie ar explica pasul neobisnuit al cancelarului de a-i face campanie lui Sarkozy.

Totodata, alegerile regionale din Germania din Luna mai ar putea oferi indicii asupra capacitatii cancelarului Merkel de a guverna si dupa alegerile nationale de anul urmator.

La sfarsitul lunii mai are loc referendumul din Irlanda, primul test foarte vizibil pentru guvernul de la Dublin, in care acesta cere electoratului acordul pentru pactul fiscal european.

Pentru investitorii interesati doar de modul in care alegerile le vor afecta plasamentele, El-Erian explica "in termeni simpli" ce fel de investitii ar fi favorizate de anumite rezultate.

Daca un investitor ar miza pe cresterea activelor riscante si in special pe o crestere puternica, ar fi de preferat sa castige in Franta Sarkozy, in Grecia sa se formeze o coalitie stabila a partidelor traditionale, Merkel sa aiba sustinere in alegerile regionale, iar rezultatul referendumului din Irlanda sa fie pozitiv.

In cazul unor investitii ce ar beneficia de scaderea activelor riscante, cel mai bine ar fi daca ar castiga Hollande, in Grecia rezultatul ar fi ambiguu, Merkel ar avea probleme, iar irlandezii ar respinge pactul fiscal.