Singurul mod de a obtine cresterea necesara in regiune este de a continua reducerea deficitelor bugetare si a indatorarii, a spus Schauble, laudand bugetul Spaniei, care include noi taxe si reduceri de cheltuieli de 27 miliarde de euro, scrie Financial Times, preluat de Mediafax.

"Prima preconditie pentru a avea crestere sustenabila in toata Europa este consolidarea fiscala. Daca vorbim acum despre crestere, nu trebuie sa se inteleaga o schimbare de directie. Asta ar fi o greseala", a spus Schauble, intr-o conferinta de presa cu omologul sau spaniol, Luis de Guindos.

Remarcile lui Schauble vin in contextul dezbaterilor politice din Franta, Grecia si Olanda, cauzate de nemultumirea privind politicile de austeriate.

Din cauza contractiei economice peste asteptari din unele tari, o serie de oficiali au cerut relaxarea noilor reguli bugetare dure care au fortat Belgia, Spania si Olanda sa taie cheltuielile publice cu miliarde de euro, in pofida agravarii recesiunii.

FMI sustine o astfel de relaxare, iar oficialii europeni citati de Financial Times afirma ca exista un anumit sprijin si in cadrul Comisiei Europene. Banca Centrala Europeana se opune insa puternic, iar astfel de planuri nu sunt sustinute de Germania.