Cele mai multe discutii vizavi de o eventuala dezbinare a zonei euro conduc catre Grecia si alte tari care se confrunta la ora actuala cu severe probleme financiare.

Potrivit analistilor americani, acestea vor fi statele care vor sfarsi prin a abandona uniunea monetara si moneda unica. Adevarata problema o reprezinta insa Germania: daca aceasta din urma va decide sa paraseasca ea insasi zona euro euro, si alte tari bogate o vor urma, scriu jurnalistii de la Time.

Argumentul puternic de care statele sarace se agata pentru a parasi uniunea monetara tine de austeritatea impusa de Germania. Odata ce vor abandona euro, revenirea la vechile monede va reprezenta o depreciere a acestora din urma, insa economiile lor vor deveni mai competitive pe plan international. Exporturile vor fi mai accesibile pentru investitorii straini.

Fireste, pretul libertatii pe care tarile vor trebui sa-l plateasca va fi legat de datoriile in euro. Asadar, cel mai probabil tarile europene vor incerca sa stabileasca o moneda comunca, viabila de altfel.

Marile probleme ale statelor sarace sunt deficitul bugetar si datoriile externe. Daca deficitul si datoriile sunt micsorate, tarile subdezvoltate vor fi interesate de dobanzile obligatiunilor lor, iar bancile care detin aceste obligatiuni nu vor suferi mari pierderi.

Costul ridicat al fortei de munca, principala problema a statelor europene

In realitatea, marea problema economica cu care se confrunta tarile europene nu o reprezinta datoriile extene, ci costul ridicat al fortei de munca. Creditarea facila din ultimii zece ani au dus la cresterea costurilor cu forta de munca in diverse tari europene, care au devenit astfel mai putin capabile sa-si exporte produsele, devenind tot mai dependente de importurile ieftine.

Din 2000 pana in 2007, costul ridicat al fortei de munca a redus competitivitatea din Italia si Spania cu pana la 20%. Si chiar si cu toate politicile de austeritate impuse din 2008 incoace, cele doua state din Peninsula au putut sa-si imbunatateasca productivitatea cu doar cateva procente, per total. Acesta este motivul pentru care Italia si Spania nu vor putea concura niciodata din punct de vedere economic cu alte state dezvoltate din Europa, pana cand nu-si vor putea reduce costul cu forta de munca. De altfel va fi doarte greu ca muncitorii din aceste tari sa accepte o taiere a salariilor cu 10-20%, noteaza Time.

Asadar, mai ramane o singura solutie: tarile europene slabite din punct de vedere financiar ar putea sa-si deprecieze monedele, lucru care ar duce la scaderea costului cu forta de munca chiar si dincolo de granitele lor.

Este mult mai usor ca populatia sa accepte faptul ca salariile au scazut in diverse industrii. Mai mult decat atat, in absenta unei deprecieri, tarile vor ajunge sa cheltuiasca in urmatorii 10 ani si sa ajunga la un cost urias al fortei de munca, lucruri care vor aminti de atmosfera din perioada Marii Depresiuni. 

Acestea fiind spuse, de ce n-ar trebui tarile slab dezvoltate sa-si impacheteze pur si simplu lucrurile si sa paraseasca zona euro? Principala problema o constituie moneda unica. Desi vechile-noi monede s-ar deprecia imediat, moneda europeana va continua sa ramana una solida. De vreme ce oamenii vor anticipa o depreciere semnificativa a noilor monede, se vor grabi sa-si retraga banii din bancile locale. In plus, tarile care ar renunta la uniunea monetara ar continua sa fie blocate de datoriile externe – ar trebui sa-si plateasca imprumuturile, de data aceasta cu noile monede depreciate, lucru care nu va face decat sa le majoreze datoriile. 

Nu in ultimul rand, rezultatul va consta in costuri mai mari, iar cel mai probabil, statele care ar parasi zona euro ar deveni incapabile de a-si plati datoriile, sfarsind prin defaulturi. Lucru care ar duce imediat la perturbarea sistemului bancar, si asa subrezit de criza mondiala.

Prin contrast insa, daca Germania ar fi singura tara care ar parasi zona euro, moneda unica ar fi cea care s-ar deprecia imediat in raport cu dolarul si vechea moneda germana, adoptata din nou de nemti – marca germana. Tarile slab dezvoltate din Europa ar trebui sa ramana la euro, cu toate ca moneda lor s-ar deprecia incontinuare. In acest fel statele europene ar obtine reducerea costurilor cu forta de munca, strategie mult mai putin dureroasa decat taierea salariilor. Totodata, datoriile acestor tari vor scadea odata cu deprecierea monedei unice, iar falimentul va fi mult mai usor de evitat.

In concluzie, problema cu care se confrunta Europa si intreaga lume la ora actuala nu tine de bani, ci de stabilitatea financiara. Pentru prima data, ar fi mai usor sa mentinem o ordine decat sa apelam la ajutorul Germaniei, conchide publicatia americana.