Merkel a exclus orice renegociere a pactului fiscal si a respins ipoteza ca UE nu acorda atentie problemei cresterii economice, transmite Reuters.

Cancelarul german, principalul promotor al pactului fiscal si al austeritatii in UE, a declarat pentru grupul german de media WAZ ca liderii europeni lucreaza deja la masuri concrete pentru stimularea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca.

"Pactul fiscal a fost negociat, a fost semnat de 25 de sefi de guvern si este deja ratificat de catre Portugalia si Grecia. Parlamentele din intreaga Europa sunt pe cale sa il adopte. Irlanda a convocat un referendum pentru ratificarea acordului pentru sfarsitul lunii mai. Nu este renegociabil", a declarat Merkel in interviul dat publicitatii vineri.

Francois Hollande, care se va infrunta pe 6 mai cu presedintele Nicolas Sarkozy in cel de-al doilea tur de scrutin pentru presedintia Frantei, a afirmat in repetate randuri ca, daca va castiga alegerile, va face presiuni pentru renegocierea pactului fiscal.

Reactia lui Francois Hollande la declaratiile cancelarului german nu a intarziat. Politicianul francez a declarat la un post de televiziune ca Germania nu poate lua decizii in numele intregii Europe, transmite Bloomberg.

"Germania nu poate decide pentru restul Europei. Primesc multe semnale, directe si indirecte, de la alte guverne, chiar si conservatoare", a spus Hollande.

Presedintele Nicolas Sarkozy a sustinut pactul fiscal alaturi de Merkel. De la castigarea primului tur de scrutin al alegerilor, Hollande si-a intensificat retorica impotriva austeritatii si pentru crestere economica, in timp ce Merkel si apropiatii sai continua sa insiste pe austeritate ca principala solutie la criza datoriilor de stat.

Germania, cea mai mare economie europeana, promoveaza reducerea datoriilor drept solutie cheie pentru rezolvarea crizei financiare din zona euro.

Datoria de stat a Germaniei va scadea in acest an la 78,9% din PIB, in timp ce datoria Frantei va urca la 89%, potrivit estimarilor FMI. Rata somajului este de 6,7% in Germania, fata de 9,8% in Franta, a doua mare economie din zona euro.

Potrivit sondajelor de opinie, Hollande pleaca cu prima sansa la scrutinul decisiv din 6 mai. Politicianul socialist a castigat la prima runda a alegerilor 28,6% din voturi, urmat de Sarkozy cu 27,2%. Sondajele CSA si Harris Interactive arata ca Hollande va castiga presedintia Frantei cu 56%.