In acest an, PIB-ul Rusiei se va contracta cu 3,4%, avertizeaza FMI. In 2014, economia rusa a inregistrat o expansiune de 0,6%.

Joi, Ministerul de Finante al Rusiei a prognozat un declin al PIB-ului de 2,5% in 2015, fata de 3% anuntat initial.

In primul trimestru din 2015, economia rusa a inregistrat primul declin din ultimii aproape sase ani, pe fondul scaderii pretului la titei, al sanctiunilor occidentale si al deprecierii rublei.

In primele trei luni din 2015, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 1,9%, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, dupa un avans de 0,4% in perioada octombrie - decembrie 2014, conform datelor preliminare publicate recent de Biroul de Statistica. Analistii se asteptau la o scadere de 2,6%, in timp ce Ministerul Economiei estima un declin de 2,2%.

In decembrie, moneda Rusiei s-a depreciat la un nivel record, tranzactionandu-se la 80 de ruble pentru un dolar, dar de atunci s-a redresat si, saptamana trecuta, se tranzactiona la 50,024 ruble pentru un dolar. Preturile de consum au urcat cu 16,4% in aprilie, dupa ce au accelerat la 16,9% in martie.

Analistii avertizeaza ca dificultatile cu care se confrunta economia rusa vor forta cateva banci sa solicite ajutorul statului pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.