Ca represalii la sanctiunile adoptate impotriva Rusiei pentru actiunile ei destabilizatoare in Ucraina, guvernul de la Moscova a impus anul trecut in luna august un embargou asupra majoritatii produselor agroalimentare importate din tarile ce au subscris acestor sanctiuni.

Totusi, desi respecta si ele sanctiunile, in virtutea apartenentei la Uniunea Europeana, cele trei state mentionate au pastrat relatii politice si economice foarte stranse cu Rusia, iar oficialii lor s-au pronuntat public in mod repetat impotriva acestor sanctiuni si s-au ferit sa critice anexarea Crimeii sau sprijinul acordat de Moscova separatistilor prorusi din estul Ucrainei.

Drept urmare, seful autoritatii veterinare ruse, Serghei Dankvert, a anuntat ca 15 companii din Ungaria si cateva din Grecia si Cipru ar putea primi permisiunea sa reia exporturile in Rusia.

Oficial, embargoul instituit de Moscova urmeaza sa expire pe 7 august, dar el ar putea fi prelungit daca si Uniunea Europeana va prelungi sanctiunile, in contextul evolutiei sub asteptari a procesului de pace din Ucraina.

Presedintele rus Vladimir Putin considera acest embargou drept o oportunitate pentru sporirea productiei interne in sectorul agroalimentar. De asemenea, inaintea instituirii embargoului, circa 6.000 de companii europene exportau in Rusia produse agroalimentare, acestea fiind inlocuite in prezent de societati din Asia, Africa si America Latina, dar si din tari europene care nu sunt membre ale UE, cum este Serbia.