BERD a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei, la 3%, pentru 2015. “Exista loc de optimism, dar recesiunea din Rusia este o sursa de ingrijorare”
Bani, lei
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a imbunatatit, usor, estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti in 2015 pana la 3% de la 2,8% cat prognoza in luna ianuarie, se arata intr-un raport publicat joi cu prilejul Adunarii generale anuale a actionarilor BERD, informeaza Agerpres.
Pentru 2016, BERD estimeaza ca economia romaneasca va inregistra un avans de 3,2%, unul din cele mai ridicate ritmuri de crestere din Europa emergenta.
'Recentele si asteptatele reduceri de dobanda, posibile gratie scaderii inflatiei datorita reducerii preturilor la energie si alimente, vor continua sa stimuleze cererea interna in 2015 si 2016. Cheltuielile guvernamentale sunt asteptate sa creasca pentru a absorbi mai multe fonduri de la UE. O crestere mai puternica in zona euro ar putea stimula exporturile Romaniei in perioada urmatoare, ceea ce va mentine cresterea economica la 3% in 2015 si la 3,2% in 2016, unul din cele mai ridicate ritmuri de crestere din Europa emergenta' se arata in cele mai recente estimari ale BERD.
In ceea ce priveste inflatia medie anuala in Romania, BERD estimeaza ca aceasta va ramane la nivelul de 0,5% in 2015, pe fondul reducerii TVA la produse alimentare in luna iunie, precum si al estimarilor inflationiste reduse si al preturile reduse la materii prime.
La nivelul tuturor celor 35 de state in care activeaza BERD, institutia financiara prognozeaza o stagnare economica in 2015 urmata de o expansiune de doar 1,4% in 2016. Insa aceasta cifra ascunde diferente regionale semnificative.
'Exista loc de optimism in special in tarile cu legaturi puternice cu zona euro. Insa recesiunea din Rusia este o sursa de ingrijorare pentru multe alte economii', a declarat economistul sef al BERD, Hans Peter Lankes.
Produsul intern brut al Romaniei a crescut cu 1,6% in termeni reali in primul trimestru din acest an fata de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu perioada similara a anului trecut a inregistrat un avans cu 4,3% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier, potrivit datelor semnal publicate miercuri de Institutul National de Statistica. Romania, alaturi de Cipru, a avut cea mai mare crestere economica trimestriala din UE.
La inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit usor estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,8%, fata de avansul de 2,7% pe care il preconiza in luna februarie.
BERD, detinuta de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei. In ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si tari precum Turcia. De la inceputul activitatii sale, BERD a investit aproximativ sapte miliarde de euro in peste 368 de proiecte din Romania.
Mai multe despre:
#BERD#crestere economica
Pe acelasi subiect: