"Deciziile de astazi (miercuri - n.r.) reflecta temerile Moody's legate de expunerile acestor banci pe economia elena, prin detineri directe de obligatiuni guvernamentale, prin credite catre sectorul privat din Grecia sau prin subsidiare care opereaza in aceasta tara, factor cheie pentru CASA (Credit Agricole) si SocGen (Societe Generale) din cauza bancilor locale detinute aici", se arata intr-o notificare a agentiei de evaluare financiara.

Ministrii Finantelor din tarile zonei euro nu au ajuns marti la un acord privind forma in care creditorii privati ai statului grec ar trebui sa participe la costurile unui nou pachet de bailout. Gasirea unei solutii cade astfel in sarcina liderilor Germaniei si Frantei, care se vor intalni in urmatoarele zile.

Anuntul Moody's a contribuit la deprecierea monedei euro in sedinta de tranzactionare de miercuri, moneda aflandu-se deja sub presiune dupa ce Financial Times a scris ca un plan de re-esalonare a datoriilor Greciei, inspirat de propunerile Germaniei, ar putea forta guvernele zonei euro sa acorde finantare suplimentara de pana la 20 miliarde euro.

Standard & Poor's a taiat luni ratingul Greciei la "CCC", cel mai slab rating de tara din lume, la numai patru trepte de default.

Moody's noteaza ca factorii pozitivi care sprijina bancile franceze sunt situatiile financiare solide ale acestora, amploarea operatiunilor si diversitatea surselor de profit.

Evaluarile efectuate in cazul Credit Agricole si BNP Paribas nu vor conduce, cel mai probabil, la retrogradari mai severe de o treapta, in timp ce ratingul SocGen ar putea fi redus cu pana la doua nivele, noteaza agentia.

Societe Generale este prezenta si pe piata romaneasca, unde controleaza grupul BRD.

Guvernul de la Paris indeamna la calm

Guvernul de la Paris a lansat un apel la calm catre investitori, mai ales ca anuntul celor de la Moody's a generat scaderi cu pana la 1,7% in prima parte a sedintei bursiere, de miercuri, la Paris."Bancile franceze sunt expuse pe Grecia, dar sunt mai putin expuse decat, spre exemplu, sectorul bancar german. Trebuie sa ramanem calmi cu privire la aceste chestiuni", a declarat la un post de radio secretarul de stat pentru faceri europene, Laurent Wauquiez, citat de Reuters.

El a reiterat opozitia Frantei fata de restructurarea datoriei de stat a Greciei, care ar fi considerata ca intrarea tarii in default (incapacitate de plata).

Sectorul bancar francez se numara printre cele mai expuse pe datoria de stat a Greciei, detinand obligatiuni de 9 miliarde euro care ar fi vulnerabile la o potentiala restructurare, daca UE, FMI si BCE vor agrea aceasta optiune. "Daca restructurarea datoriilor Greciei inseamna ca tara nu isi va plati datoriile, atunci acest termen nu face parte din vocabularul guvernului francez", a afirmat Wauquiez, intrebat daca sectorul privat ar trebui sa participe intr-o forma sau alta, dupa cum propune Germania, la noul pachet de bailout pregatit de institutiile financiare internationale pentru Grecia.

Citeste si:

Grecia este paralizata de greva generala. Live de la ora 11:00

"Dr. Doom", omul care a prezis criza financiara mondiala avertizeaza: vine "furtuna perfecta"

Rezultatele cautarilor pe internet iti arata cum evolueaza economia