Tocmai pentru ca Atena s-a transformat din nou in camp de bataie, Ministerul de Externe de la Bucuresti le-a recomandat romanilor sa evite locurile din Grecia in care pot avea loc demonstratii si marsuri. Cetatenii romani pot contacta Ambasada Romaniei la Atena, respectiv Consulatul General al Romaniei la Salonic, pentru detalii.

Din cauza grevei generale, transporturile au fost serios perturbate cu exceptia curselor aeriene care au decurs normal.

Dupa o prima runda de austeritate, in 2010, guvernul socialist a trimis in parlament un nou plan menit sa reduca aproape 30 de miliarde de euro din cheltuielile publice, in urmatorii trei ani. Iar premierul grec a cerut ajutorul tuturor partidelor.

"Dupa cum stiti, pozitia BCE e clara si o impartasesc. BCE nu se pronunta pentru restructurarea datoriei externe a Greciei", a declarat Mario Draghi, candidat nominalizat la presedintia Bancii Centrale Europene.

Atunci, singurul colac de salvare ramane un ajutor financiar extern. Pana una alta, insa, creditorii Greciei - adica Uniunea Europeana si FMI - reuniti la Bruxelles nu au reusit sa se puna de acord in privinta modului in care pot veni in sprijinul economiei elene. Iar Grecia tocmai a primit de la Agentia Standard & Poor's cel mai slab rating de tara din lume. Cu alte cuvinte, Grecia va fi incapabila sa-si ramburseze datoriile, estimate la 340 de milarde de euro.

Ultimul zvon din Grecia: politicienii au pregatit un tunel prin care sa fuga in caz de noi proteste

Incoltita de UE si FMI, Grecia a adoptat un plan de austeritate. Printre masuri, cresterea taxelor pentru restaurante si hoteluri in plin sezon