Grecia a primit cel mai slab rating de tara din lume, sub Pakistan. Chiar si asa, a imprumutat 1,63 mld. euro, cu un randament mai mic decat Romania
Standard & Poor's a redus cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", cel mai scazut calificativ acordat unei tari. Agentia a reiterat avertismentul ca orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretata ca un default (incapacitate de plata).
Ca urmare, Grecia a imprumutat, astazi, 1,63 miliarde euro cu scandeta la sase luni si un randament de 4,96%, mai mare si decat o emisiune similara din mai, dar si peste costul de 4,2% al imprumuturilor primite de la FMI si CE.
Chiar si in aceste conditii, Grecia a reusit sa se imprumute cu un randament mai mic decat Romania, care a anuntat saptamana trecuta ca a strans 1,5 miliarde de euro prin vanzarea de titluri de stat, pentru care va plati un randament de 5,29% pe an.
Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus de default si mai slab decat cele atribuite Pakistanului si Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind inca izolata pe pietele financiare internationale dupa ce a intrat in 2009 in incapacitate de plata, potrivit Reuters.
Costul asigurarii datoriilor Greciei impotriva default-ului este de doua ori mai mare decat in cazul obligatiunilor pakistaneze.
Intre timp, guvernul elen incearca sa impuna un nou pachet de masuri de austeritate pentru a asigura finantare neintrerupta de la instituiile financiare internationale.
La un an de la acordarea imprumutului de 110 miliarde euro, UE si FMI incearca, alaturi de Banca Centrala Europeana, sa deseneze un nou pachet de bailout pentru Grecia, care sa permita statului sa evite pietele financiare pentru inca doi ani.
S&P arata ca liderii europeni par tot mai decisi sa impuna restructurarea datoriilor Greciei, printr-un bond swap sau prin extinderea maturitatii obligatiunilor, pentru a transfera o parte din costurile salvarii statului elen de la default in zona investitorilor privati.
"In opinia noastra, orice astfel de tranzactii vor avea cel mai probabil termeni mai putini favorabili decat refinantarea datoriilor, ceea ce am considera un default de facto conform criteriilor S&P", scrie in comunicatul agentiei.
In acest caz, S&P ar reduce ratingul Greciei la SD, sau "default selectiv", iar calificativele acordate instrumentelor decredit ale statului, precum obligatiunile, ar fi coborate la "D", adica default.
Ratingurile Greciei au primit perspective negative de la S&P, agentia sugerand ca o noua retrogradare este posibila in urmatoarele 12-18 luni.
Potrivit Mediafax, liderii UE vor discuta noul acord pentru Grecia la summit-ul programat pentru 23-24 iunie.
Pe de alta parte, Grecia a imprumutat 1,63 miliarde euro cu scandeta la sase luni si un randament de 4,96%, in crestere usoara fata de alte imprumuturi luate luna trecuta.
"Retrogradarea ratingului de catre S&P a avut un impact negativ asupra increderii si a condus la o cerere mai scazuta si la un randament mai ridicat. Piata financiara este, de asemenea, precauta inaintea unui vot in parlament, in luna iunie, asupra programului fiscal pe termen mediu al guvernului", a declarat un trader de la o banca din Grecia.
Analistii considera ca cererea pentru titluri de trezorerie este sustinuta de probabilitatea ca acestea sa fie excluse de la orice restructurare, dar si de cererea bancilor locale, care le folosesc ca garantii pentru a-si asigura finantari ieftine de la Banca Centrala Europeana.
Pe acelasi subiect: