Analistii japonezi sustin ca subsidiarele grecesti din Romania finanteaza deja bancile-mama de la Atena, iar scoaterea banilor din tara ar putea impinge autoritatile de la Bucuresti sa acceseze banii din acordul de precautie cu FMI.

In primul rand, banca japoneza si jurnalistii FT subliniaza cum clauzele Initiativei de la Viena, acordul incheiat in 2009 care obliga bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania sa-si sustina subsidiarele si sa nu retraga capital, s-au inversat in cazul grupurilor financiare elene.

"In prezent, subsidiarele romanesti finanteaza deja de ceva timp bancile-mama din Grecia", potrivit analizei Nomura.

Tendinta este favorizata de lichiditatea relativ buna din Romania si se manifesta in mai mica masura si in Bulgaria.

Volumul mare de imprumuturi acordate de subsidiarele romanesti bancilor-mama din Grecia a fost unul dintre motivele pozitiei relativ solide a leului din ultima perioada, reducand in acelasi timp din lichiditatea de pe piata romaneasca, se spune in raport.

"Mai exact, BNR a folosit aceste iesiri ca metoda de consolidare a monedei printr-un control relaxat al politicii valutare", noteaza Nomura.

Astfel, fluxul de capital indicat de Initiativa de la Viena curge in directia opusa, in timp ce, la nivel oficial, se presupune ca bancile elene sunt inca angajate sa-si mentina expunerea pe Europa de Est.

O noua Initiativa de la Viena, despre care se vorbeste deja in Europa, ar obliga bancile elene sa-si mentina angajamentele fata de subsidiarele din Europa emergenta chiar si in cazul unei crize severe pe piata autohtona. O asemenea decizie ar fi greu de impus, plasand noi poveri pe un sistem bancar elen deja "foarte stresat".

Din cauza bancilor grecesti, Romania ar putea accesa banii acordul de precautie cu FMI

Nomura face mai multe scenarii posibile in ceea ce priveste consecintele crizei din Grecia pentru Romania si Bulgaria, care cel mai probabil se vor confunda.

Cel mai putin negativ scenariu ar fi reducerea severa a creditarii acordate de subsidiarele din Romania si Bulgaria ale bancilor elene, ca urmare a cerintelor tot mai mari de finantare din partea bancilor-mama. Acest scenariu "este anti-crestere" pentru cele doua tari si a inceput deja sa se dezvolte, sustine banca japoneza.

In continuare, bancile elene ar putea fi nevoite sa se consolideze, probabil intr-o combinatie de tipul "banca buna/banca rea", pentru a grupa activele neperformante intr-un holding special. O astfel de consolidare ar cauza vanzari de active in Bulgaria si Romania.

"Cu un interes cel mai probabil limitat din afara granitelor, ar fi nevoie de banii guvernului sau ai investitorilor locali, ceea ce ar reprezenta iesire neta de capital. Daca o vanzare nu ar fi posibila, cea mai probabila urmare ar fi retragerea", apreciaza analistii.

Astfel se ajunge la urmatorul scenariu, calificat drept "o urmare foarte proasta", in care bancile elene ar fi nevoite sa retraga capital de la subsidiare pentru a-si consolida situatia financiara.

"Iesirea de capital cauzeaza probleme pentru balanta de plati, necesitand utilizarea rezervelor sau, in cazul Romaniei, accesarea fondurilor din acordul stand-by de precautie".

Bancile elene ar putea opta pentru o alta solutie, respectiv retragerea sprijinului pentru subsidiare si intrarea acestora in default (incapacitate de plata), caz in care BERD si guvernele din Romania si Bulgaria ar fi nevoite sa intervina si sa nationalizeze companiile sau sa le consolideze in Romania pentru a absorbi operatiunile.

Cel mai pesimist scenariu anticipat de Nomura este intrarea in default a bancilor elene, care ar retrage sprijinul si capitalul de la subsidiarele locale si ar declansa o lichidare de urgenta a activelor din Europa de Est. Chiar si in cazul nationalizarii bancilor elene pentru evitarea falimentului, guvernul de la Atena nu va fi interesat sa sprijine subsidiarele din Romania si Bulgaria.

Subsidiarele institutiilor de credit elene Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se afla printre cele mai mari zece banci din Romania. In piata mai activeaza trei institutii de credit mai mici, respectiv Banca Romaneasca (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank si Emporiki (detinuta de Credit Agricole).