Potrivit unor surse din mediul bancar citate de Bloomberg, în absența unor modificări spectaculoase, marile bănci globale vor începe să își pună în aplicare planurile de relocare la începutul anului următor, pentru a fi sigure că vor avea noi birouri în interiorul Uniunii Europene în momentul în care Marea Britanie va ieși din blocul comunitar.

"Dacă la începutul anului următor nu vom avea o direcție clară a negocierilor, cred că jucătorii din industria bancară vor trebui să ia decizii", a declarat directorul general adjunct de la Société Générale, Severin Cabannes, adăugând ca banca intenționează să creeze 300 de noi locuri de muncă la Paris.

În condițiile în care negocierile cu privire la Brexit par blocate pentru mai multe luni, o serie de bănci precum Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, UBS Group și Royal Bank of Scotland Group vor începe să mute angajați, infrastructură și capital spre noile birouri din blocul comunitar în primul trimestru al anului următor, au declarat sursele citate de Bloomberg.

"Chiar la începutul anului următor trebuie să avem o viziune foarte clară cu privire la ceea ce se va întâmplă", a declarat directorul de reglementare de la Deutsche Bank, Sylvie Matherat. Potrivit acesteia, dacă nu se va ajunge în curând la un acord cu privire la Brexit, băncile vor trebui să se pregătească pentru cel mai pesimist scenariu.

Un număr de aproximativ 20 de bănci sunt deja în discuții avansate cu organismele de reglementare din UE pentru obținerea autorizațiilor de funcționare. Bank of America, Goldman Sachs și Morgan Stanley au semnat contracte pentru închirierea de spații de birouri și alte zece firme caută noii sedii în UE.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, în prima fază băncile vor muta doar câteva sute de locuri de muncă, de la Londra spre orașe precum Frankfurt, Paris și Dublin, însă numărul final ar putea să atingă câteva zeci de mii în funcție de rezultatul final al negocierilor.

Sam Woods, directorul Autorității de reglementare prudențială din cadrul Băncii Angliei, a estimat că Marea Britanie ar putea pierde până la 75.000 de locuri de muncă în sectorul bancar și al asigurărilor dacă iese din UE fără un acord.