Amsterdam și Paris vor găzdui Agenția Medicamentului și Autoritatea Bancară Europeană, după Brexit. Bucureștiul, exlcus din cursă din primul tur
Amsterdam
Oraşul Amsterdam a obţinut luni victoria în competiţia cu privire la găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care urmează să părăsească Londra din cauza Brexitului, în urma unui vot organizat la Bruxelles, a anunţat luni preşedinţia Uniunii Europene.
Bucureştiul s-a aflat şi el printre cele 19 oraşe care au candidat pentru a găzdui sediul acestei agenţii, dar a fost exclus din cursă după primul tur.
Guvernul Estoniei, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a anunţat că Amsterdamul va găzdui EMA după Brexit, prevăzut în martie 2019.
Potrivit unei surse diplomatice, oraşul olandez a fost tras la sorţi în dafavoarea oraşului Milano.
Ambele oraşe au obţinut acelaşi număr de puncte în al treilea tur de vot, la care au participat miniştrii celor 27 de state care rămân în Uniune, potrivit acestei surse.
Copenhaga a fost eliminată în turul doi al votului.
În total, 19 oraşe au fost propuse să găzduiască Agenţia medicamentului şi cei 900 de angajaţi ai acesteia, însărcinată să evalueze şi să supervizeze medicamentele.
Amsterdamul, Bonnul, Barcelona, Bratislava, Helsinki, Milano, Lille sau Bucureştiul s-au aflat printre pretendenţi.
Potrivit unor divulgări în presă Bratislava, Varşovia, Bucureştiul şi Sofia s-ar fi aflat printre oraşele cel mai puţin apreciate. Agenţia Medicamentului a avertizat, într-un raport, că o alegere nepotrivită ar putea să se traducă într-un ”nivel de retenţie a personalului de peste 30%”, ceea ce i-ar ameninţa funcţionarea.
Autoritatea Bancară Europeană se va muta la Paris
Parisul a fost ales să găzduiască Autoritatea Bancară Europeană (EBA) - care urmează să părăsească City de la Londra din cauza Brexitului.
Potrivit unei surse diplomatice, capitala franceză a fost trasă la sorţi în defavoarea Dublinului, după ce ambele au înregistrat acelaşi număr de voturi în al treilea tur de scrutin, la care au participat miniştrii Celor 27 de state UE care rămân în Uniune.
Parisul şi Dublinul s-au înfruntat în vederea primirii sediului EBA. Cele două oraşe s-au clasat primele după al doilea tur de scrutin, eliminând din cursă oraşul german Frankfurt.
Alte cinci oraşe - Bruxelles, Praga, Luxemburg, Viena şi Varşovia - au foste eliminate în primul tur.
Miniştrii Afacerilor Europene ai Celor 27, reuniţi la Bruxelles, au desemnat luni seara Amsterdamul să găzduiască Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
EBA şi EMA îşi au sediile la Londra, de unde vor fi nevoite să plece după ce regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană, în martie 2019.
Pe acelasi subiect: