Kirsty Hughes, director al Centrului Scoțian pentru Relații Europene și expertă în relația Scoției cu UE, spune că un Brexit dur sau un exit fără un acord “pot fi factori declanșatori pentru pentru un nou referendum pentru independență în Scoția”.

Într-un document care analizează relația dintre Scoția și Marea Britanie, pe fondul Brexitului, Hughes prezintă mai multe scenarii legate de ieșirea Regatului din UE și impactul lor asupra provinciei.

Potrivit documentului, susținătorii referendumului pentru independență se vor înmulți, iar partidele care s-au împotrivit ieșirii Marii Britanii din UE vor câștiga alegerile generale.

Un posibil rezultat al crizei va fi ca alegerile vor fi câștigate de liberal-democrați, care împreună cu Partidul Național Scoțian (SNP) vor deține puterea”, a spus Hughes.

Partidul Național Scoțian insistă că are încă mandat pentru organizarea unui al doilea referendum pentru independență, înainte de alegerile din 2021. Puterea de la Belfast a căzut de acord cu Theresa May, însă, să nu organizeze consultarea populară până când nu nu se finalizează negocierile pentru ieșirea Regatului din UE.

Citește și: Efectele unui “Brexit dur”. Ziua în care toate zborurile între Marea Britanie și UE ar putea fi suspendate

Potrivit sondajelor, cei care vor în prezent ruperea Scoției de Regatul Unit reprezintă cam 30% din populația scoțiană, însă previziunile analiștilor indică faptul că procentul va crește rapid dacă negocierile pentru ieșirea din UE eșuează. Scoțienii au mai organizat o consultare populară pe tema independenței în 2014, însă majoritatea a ales să rămână în Regatul Unit.

La referendumul pentru Brexit, majoritatea covârșitoare a scoțienilor a votat pentru rămânerea în UE. Încă din 2015, de la votul pentru ieșirea Regatului din UE, premierul scoțian Nicola Sturgeon insistă că va organiza un referendum pentru indepedență, dacă discuțiile pentru Brexit sunt neclare sau dezavantajează Scoția.  

Între timp, la Londra se vorbește tot mai des despre un eventual “Brexit dur”, împotmolirea negocierilor indicând faptul că Marea Britanie va părăsi UE fără un acord comercial. Negociatorul sef la UE, Michel Barnier, a declara,t joi, după a cincea rundă de discuții între cele două părți, că s-a ajuns la un blocaj.

În ultima perioadă, tot mai multe companii și patronate din Marea Britanie pun presiune pe Theresa May, căreia îi cer să vină cu clarificări legate de relația comercială pe care Londra o va avea cu Bruxelles-ul după martie 2019, când Marea Britanie părăsește oficial UE.

Potrivit Sunday Telegraph, Guvernul de la Londra are deja un plan de a debloca miliarde de lire sterline pentru a se pregăti pentru eventualitatea în care Mares Britanie părăsește blocul comunitar fără o înțelegere comercială. Tot mai multe voci de la Londra spun că acest scenariu este foarte probabil, în condițiile în care după sase luni de negocieri nu s-a făcut niciun progres semnificativ în divorțul dintre Londra și Bruxelles.

Discuțiile s-au împotmolit la cele mai importante subiecte – drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie, nota de plată pe care Londra trebuie să o plătescă și frontiera cu Irlandei cu Irlanda de Nord. În timp ce Theresa May suține că este pregătită să treacă la următoarea etapă a negocerilor, Bruxelles-ul reclamă lipsa unor măsuri concrete din partea Londrei și spune că nu va trece la discutarea unui acrod comercial înaintea celor trei probleme cheie.

Suținătorii Brexitului spun că dacă Marea Britanie nu va ajunge la o înțelegere cu Bruxelles-ul, acest lucru se va datora întârzierilor cauzate de UE.

Un “Brexit dur” înseamnă că Marea Britanie nu va reuși să ajungă la un acord comercial cu UE și va părăsi piața unică, ceea ce, în opinia unor grupuri de lobby de la Londra, va lovi economia britanică din plin.