Europa se pregateste pentru o iarna geroasa. UE vrea sa interzica exporturile de gaze si sa limiteze consumul industrial, daca Rusia ingheata livrarile catre continent
Gaze
Uniunea Europeana ar putea interzice exporturile de gaze si sa limiteze consumul industrial, pentru protejarea aprovizionarii cu energie a utilizatorilor casnici in aceasta iarna, in eventualitatea in care Rusia ar opri livrarile de gaze din cauza crizei din Ucraina, potrivit unei surse comunitare.
Rusia este cel mai mare furnizor de petrol, gaze si carbune al Europei, iar infrastructura de conducte din Ucraina ar putea fi folosita ca arma politica, asa cum s-a mai intamplat, avand in vedere ca autoritatile europene si cele de la Moscova se contrazic din cauza actiunilor militare rusesti pe teriotoriul ucrainean, transmite Reuters, preluata de Mediafax.
Autoritatile de la Kiev avertizeaza ca Rusia intentioneaza sa opreasca livrarile de gaze catre Europa, in timp ce Moscova sustine ca Ucraina ar putea sustrage gaze destinate tarilor UE. Liderii europeni au avertizat intre timp ca ar putea impune noi sanctiuni Rusiei, daca nu isi va retrage fortele din Ucraina.
Cumparatorii de petrol si carbune pot gasi alti furnizori relativ usor, dar statele din sud-estul Europei primesc majoritatea gazelor de la grupul rus Gazprom.
Rezervele rusesti, inlocuite cu gaze lichefiate din Qatar si Algeria
Europa primeste gaze naturale lichefiate (GNL) in porturile de la Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, si prin intermediul navelor venite din Qatar si Algeria, dar cumparatorii europeni deseori revand incarcaturile in strainatate, pentru a obtine preturi mai mari decat pe piata locala.
O sursa de la Comisia Europeana a declarat ca este analizata posibilitatea de a interzice aceasta practica, pentru a spori rezervele.
"Pe termen scurt, suntem foarte ingrijorati in legatura cu aprovizionarea cu gaze a Europei de Sud-Est. Speranta noastra este ca in cazul blocarii livrarilor, reglementarea 994/2010 ar putea impiedica revanzarea gazelor lichefiate din Europa, si limita consumul industrial de gaze, pentru a proteja populatia", a spus sursa, care cunoaste planurile de urgenta ale Comisiei in privinta energiei.
Comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat saptamana trecuta, in timpul negocierilor cu Ucraina si Rusia, ca UE pregateste "un plan B" pentru protejarea livrarilor.
Ungaria, una dintre cele mai afectate tari de oprirea gazelor rusesti
Ungaria, care ar putea fi una dintre cele mai afectate tari de oprirea livrarilor de gaze, a anuntat ca monitorizeaza necesitatea de crestere a rezervelor strategice. Ministerul Dezvoltarii analizeaza posibile masuri care sa determine operatorii din piata sa creasca rezervele peste niveul minim obligatoriu.
Reducerea consumului de gaze din industrie ar afecta economia europeana deja fragila, in timp ce interzicerea revanzarii gazelor lichefiate ar afecta veniturile companiilor de utilitati.
Companiile energetice europene s-au pregatit pentru o eventuala oprire a livrarilor prin stocarea unei cantitati cat mai mari de gaze, depozitele fiind pline in proportie de 90%, respectiv 70 de miliarde de metri cubi, cantitate echivalenta cu 15% din necesarul anual al Europei.
Indiferent de aceste masuri, compensarea totala a gazelor rusesti ar fi dificila, potrivit unor surse politice si din industrie. Pretul gazelor a crescut cu 35% din luna iulie, din cauza acestui risc.
Rusia acopera circa o treime din cererea de petrol, carbune si gaze din Europa
Rusia acopera circa o treime din cererea de petrol, carbune si gaze din Europa, potrivit datelor UE. In schimb, primeste circa 250 de miliarde de dolari pe an, respectiv aproximativ doua treimi din veniturile guvernamentale.
Problema este ca reteaua europeana de conducte a fost construita pentru a transporta gaze de la est la vest. Eforturile de a dezvolta reteaua de furnizori sunt in curs, cum ar fi constructia de terminale pentru GNL la Oceanul Atlantic, dar nu sunt suficiente pentru a acoperi cererea din aceasta iarna, din sud-estul Europei.
In ultimul deceniu, Rusia a oprit de trei ori furnizarea gazelor catre Ucraina, in 2006, 2009 si incepand din luna iunie a acestui an, din cauza disputelor cu Kievul referitoare la pret. In acest an, livrarile de gaze catre Europa au continuat.
Gazprom insista ca este un furnizor de incredere, iar oprirea livrarilor catre Europa s-a intamplat in trecut dupa ce Ucraina a folosit o parte din gazele destinate UE.
Tensiunile dintre UE si Rusia din cauza Ucrainei ar putea face ca impactul opririi livrarilor de gaze sa fie mai puternic decat in trecut, iar analistii Societe Generale considera ca situatia din Ucraina va duce din nou la o astfel de situatie, iar preturile vor creste.
Pe acelasi subiect: