Ziarul Financiar: 2012, anul de cosmar pentru BRD. Cum a ajuns cea mai profitabila banca din sistem sa raporteze peste noapte pierderi de 332 mil. lei, iar un presedinte sa-i fie respins de BNR

La inceputul lui decembrie 2011, o delegatie a Société Générale condusa de numarul 2 Bernardo Sanchez Incera si de seful operatiunilor internationale Jean Louis Mattei a fost primita la BNR de guvernatorul Mugur Isarescu. Grupul francez nu numai ca detine BRD, a doua banca din Romania, si o buna parte din finantarea economiei, dar este si unul dintre cei mai mari cumparatori de titluri de stat romanesti, care a permis finantarea fara probleme a bugetului intr-o perioada de criza. A fost o vizita de curtoazie obisnuita, dar si de prezentare formala a celui pe care francezii il selectasera sa preia conducerea BRD din urmatorul an, Alexandre Maymat, 44 de ani, dupa ce incheiau conturile cu cel care conducea banca in acel moment Guy Poupet. De asemenea, francezii il luasera la Paris pe Sorin Popa, numarul doi din BRD, in divizia internationala si anuntasera BNR in acest sens, scrie ZF.

Capital: Fiscul blocheaza «fuga in offshore» cu un impozit de 50%

Codul fiscal aduce modificari vizand impozitarea banilor care merg spre destinatii offshore. Pentru a nu se rata nimic, impozitarea se va face la banca, inainte de realizarea transferului bancar. "De moarte si de fisc nu scapa nimeni!" este o veche zicala americana. Si la romani, Fiscul a inceput sa se perfectioneze pentru a se apropia de acest deziderat. In nota de fundamentare a ordonantei de modificare a Codului fiscal, la capitolul „Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania“, apar cateva modificari legate de modalitatile de impozitare a serviciilor pe care firmele romanesti le platesc unor firme din strainatate (modalitatea prin care foarte multe firme isi exporta veniturile in regiuni offshore pentru a scapa de o impozitare excesiva), arata Capital.

Wall-Street.ro: Managerul care in copilarie visa sa fie pilot sau gunoier. O lectie de cultura japoneza cu seful Sony Romania

Cand Lucian Radulescu, directorul general al Sony Romania, filiala unuia dintre cei mai mari producatori globali de electronice si IT, mi-a zis ca in copilarie visa sa devina gunoier, m-a surprins si chiar amuzat. Apoi mi-a povestit cum s-a angajat la Sony, o companie in care lucreaza de 14 ani, cum a urcat functie cu functie pana la cea de CEO. Iar pranzul a devenit astfel o lectie despre cultura japoneza, despre rabdarea si increderea acestui popor, dar si o lectie…chinuitoare, dar amuzanta despre mancatul cu betisoarele. Cu brandul Sony s-a intalnit pentru prima data la finalul anilor 80, cand a rasfoit catalogul unei case de comenzi din Germania si a vazut un sistem audio. “M-a impresionat ca pe ecranul sistemului era scris rock, pop, jazz. Si m-am gandit ca este un sistem atat de inteligent incat recunoaste ce muzica asculti. Eu visam sa fiu pilot sau gunoier, dar atunci m-am gandit ca mi-ar placea sa inventez astfel de produse”, spune Lucian Radulescu (37 de ani), cel care din mai anul trecut conduce businessul producatorului japonez de IT si electronice Sony in Romania si Republica Moldova, noteaza Wall-Street.ro.

incont.ro: Topul celor mai scumpe orase ale lumii. Ce loc ocupa Bucurestiul

In ciuda deflatiei din Japonia si a devalorizarii yenului, Tokyo si-a recastigat primul loc in clasamentul celor mai scumpe orase din lume, potrivit celui mai recent studiu privind costul vietii in orasele lumii, realizat de Economist Intelligence Unit. Tokyo a preluat suprematia de la orasul elvetian Zurich, care a cazut pe locul 7 mondial in clasamentul celor mai scumpe orase. De altfel, orasele din Asia ocupa 11 locuri din primele 20 de pozitii ale calsamentului, informeaza Incont.ro.

Stirileprotv.ro: Timbrul de mediu auto va fi aprobat prin ordonanta de urgenta. Cine il va plati si cum. Formula de calcul

Timbrul de mediu, care va inlocui taxa auto de poluare, a suferit noi modificari fata de proiectul prezentat de oficiali luna trecuta. Noua forma dezavantajeaza masinile echipate cu motoare diesel, care vor fi taxate si de doua ori mai mult decat cele pe benzina. In noua forma, timbrul de mediu pentru o masina Volkswagen golf 4 din 2003, cu motor Euro 4 de 1,4 litri, va fi de 384 de euro daca foloseste benzina drept carburant si de peste 900 de euro daca utilizeaza motorina, potrivit Stirileprotv.ro.

BBC: Intalnire cu miza mare. Ministrii de Finante ai statelor G20 pun la punct amenintarile “razboiului monetar”
 
Ministrii de Finante ai tarilor din grupul G20 se intalnesc la Moscova pentru a discuta despre temerile privind eventualitatea unui asa-numit “razboi monetar”, in care ar fi implicate principalele puteri comerciale ale lumii. In ultima perioada, yen-ul japonez a inregistrat un declin puternic, in timp ce euro s-a bucurat de o crestere neasteptata fata de restul monedelor. Valoarea unei monede are un impact puternic asupra comertului din tara respectiva, motiv pentru care liderii europeni se tem ca mai multe state vor incerca sa influenteze piata pentru a-si ajuta economia. Ingrijorarile sunt cu atat mai mari cu cat exista tari in G20 care stabilesc tinte pentru rata de schimb valutar, noteaza BBC.

CNN: Japonia, in fata unei misiuni dificile din cauza yen-ului
 

Japonia se afla in continuare in recesiune. Oricare dintre favoritii la titlul de guvernator al bancii nationale va avea, asadar, o misiune dificila. Noul sef al bancii nipone va trebui sa se foloseasca de toate resursele institutiei pentru a revigora economia Japoniei, jongland in acelasi timp cu acuzatiile conform carora Tara Soarelui Rasare este pe cale sa dea nastere unui razboi monetar, prin deprecierea deliberata a monedei sale. Premierul nipon Shinzo Abe va anunta candidatii pentru acest post la inceputul lunii martie, dupa ce Masaaki Shirakawa, actualul guvernator, a declarat ca se va retrage din functie pe 19 martie, mai devreme cu cateva saptamani fata de incheierea mandatului. Este de asteptat ca Abe sa continue politicile agresive, conform promisiunilor facute in campania electorala de anul trecut, scrie CNN.
 
Bloomberg: Cofondatorul BlackBerry renunta la actiunile din cadrul companiei
 
Jim Balsillie a fost pana in ianuarie 2012 unul dintre directorii executivi ai companiei canadiene Research In Motion (RIM), care produce telefoanele BlackBerry. Acesta a declarat joi ca va renunta si la restul legaturilor formale pe care le mai are cu firma pe care a fondat-o in urma cu 20 de ani, relateaza agentia de stiri Bloomberg. Balsillie a declarat ca, incepand cu 31 decembrie 2012, nu mai detine nicio actiune in RIM, dupa ce in urma cu un an mai avea doar 5,1% din pachetul de participatii. Declaratia a luat prin suprindere, caci, potrivit regulilor Comisiei de Securitate si Schimb, investitorii care detin mai putin de 5 procente dintr-o firma nu sunt obligati sa raporteze atunci cand vand sau cumpara actiuni. Balsillie a ajutat RIM sa se remarce ca un pionier in industria producerii de smartphone-uri, insa BlackBerry a pierdut in ultimul timp teren important in fata iPhone-ului si telefoanelor Android, anunta Bloomberg.

Financial Times: Warren Buffet incheie una dintre cele mai mari tranzactii din industria alimentara
 
Berkshire Hathaway, compania miliardarului Warren Buffett, si 3G Capital au anuntat preluarea firmei producatoare de ketchup Heinz, pentru suma de 28 miliarde de dolari, informeaza Financial Times. Tranzactia este a patra cea mai mare din domeniul alimentar incheiata vreodata. Actionarii Heinz vor primi 72,5 dolari pe actiune, cu 20% peste pretul inregistrat de titluri la inchiderea de miercuri. Dupa preluare, Heinz va fi retrasa de la bursa, iar sediul central va fi la Pittsburgh. "Heinz are un potential mare si sustenabil de crestere", a declarat Buffett, presedinte si director general al Berkshire Hathaway, citat de FT.