Economia zonei euro a crescut peste asteptari, impinsa de la spate de Germania. Grecia scade si starneste noi ingrijorari
Zona euro. Sursa foto: Mediafax
Economia zonei euro a crescut cu 0,3%, pe ultimul trimestru din 2014, avans mai mare decat se asteptau analistii, pe fondul unei cresteri spectaculoase a economiei Germaniei, potrivit datelor Eurostat.
Pe de alta parte, Grecia, care ingrijoreaza cel mai mult Europa in aceasta perioada, a inregistrat o contractie economica cu 0,2%, in ultimul trimestru al anului trecut.
Economia Ciprului s-a contractat cu 0,7% in aceeasi perioada, fata de trimestrul anterior.
Sacderea economica inregistrata de Atena vine sa adanceasca ingrijorarile legate de o posibila iesire a tarii din zona euro, in conditiile in care noul Guvern vrea o restructurare a datoriei, cu care liderii zonei euro nu sunt de acord.
Economia Greciei scade din nou, dupa ce iesise dintr-o recesiune de sase ani
Economia Greciei iesise din recesiune anul trecut, in conditiile in care produsul intern brut a avansat cu 0,7% in trimestrul al treilea din 2014, punand astfel capat unor sase ani de chinuri in urma aplicarii unor masuri dure de austeritate.
Venirea unui nou regim politic la Atena, care vrea sa intrerupa acordul cu creditorii internationali, care au oferit pana in prezent tarii un ajutor de 240 de miliarde de euro, a “speriat” investitorii si a crescut costurile de imprumut ale Greciei.
Ingrijorarile legate de viitorul Greciei in zona euro sunt in crestere, dupa ce reuniunea Eurogrup de miercuri s-a incheiat fara la un acord intre Atena si partenerii sai. Partile urmeaza sa se intalneasca din nou luni.
"Am explorat un numar de probleme, printre care si programul actual" de salvare a Greciei, a declarat joi la Bruxelles, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup. "Am discutat posibilitatea unei prelungiri (a planului de salvare). Unii prefera aceasta optiune, dar nu am ajuns inca la o concluzie. Vom avea nevoie de inca putin timp", a adaugat el, dupa reuniune.
Ministrul elen al Finantelor, Yanis Varoufakis, a apreciat ca un "acord vindecator" ar putea sa fie obtinut luni. El a negat ca esecul intalnirii a fost provocat de insistenta partenerilor din zona euro asupra prelungirii actualului plan de salvare si ca nu au fost formulare amenintari la adresa Greciei in cursul reuniunii.
"Noi am explicat de ce nu functioneaza acest plan de salvare", a spus ministrul grec de Finante, subliniind ca Atena "vrea alt contract cu Europa". Surse guvernamentale de la Atena au declarat pentru Kathimerini ca Grecia nu va accepta o prelungire a planului actual si ca negocierile vor continua cu scopul de a se ajunge la o "solutie reciproc acceptabila".
Economia Germaniei creste peste asteptari
Economia Germaniei a oferit o surpriza Europei, cu o crestere de 0,7%, in conditiile in care in trimestrul anterior a fost la limita cu un avans de doar 0,1%, analistii anticipand o posibila recesiune. Germania a castigat cel mai mult din consumul in crestere, exporturi si investitii. La nivelul anului trecut, cea mai mare economie europeana a consemnat o crestere de 1,6%, peste estimari.
"Germania si-a reluat rolul de motor al cresterii economice in zona euro. Incertitudinea geopolitica a avut un impact foarte limitat asupra evolutiei economiei in trimestrul al patrulea, desi resultatul poate fi pus si pe seama vremii neobisnuit de blande de la inceputul iernii", a declarat Johannes Mayr, economist la BayernLB in Munchen, citat de Bloomberg.
Presedintele Oficiului german de Statistica Destatis, Roderich Egeler, a explicat vineri ca avansul economiei germane se datoreaza cresterii cererii interne, precum si consumului privat din trimestrul al patrulea. De asemenea, investitiile au contribuit semnificativ la rezultatele bune inregistrate de economie, pe fondul cresterii din sectorul constructiilor.
Germania a inregistrat un excedent comercial record anul trecut, de 217 miliarde de euro, reprezentand 7,4% din produsul intern brut al tarii. Exporturile au urcat cu 3,7% anul trecut comparativ cu 2013, inregistrand un nivel record de 1.134 miliarde de euro. De asemenea, importurile au atins cel mai inalt nivel din istorie, ridicandu-se la 916,5 miliarde de euro in 2014. Guvernul german estimeaza o crestere economica de 1,5% pentru 2015.
Romania, la egalitate cu Olanda, Marea Britanie si Portugalia
La nivelul Uniunii Europene, Romania a inregistrat a cincea mare crestere economica in trimestrul al patrulea compartiv cu trimestrul anterior, de 0,5%, la egalitate cu Olanda, Marea Britanie si Portugalia. Estonia a consemnat cel mai mare avans economic din UE, de 1,1%, in timp ce economiile Ciprului, Greciei si Finlandei s-au contractat cu 0,7%, 0,2% si, respectiv 0,3%.
Si prin comparatie cu trimestrul al patrulea din 2013, economia Romaniei a inregistrat al cincelea cel mai bun ritm de crestere in UE, de 2,5%. Ungaria a consemnat cel mai mare avans al PIB, de 3,4%, fiind urmata de Polonia (3,1%), Marea Britanie (2,7%) si Estonia (2,6%).
La polul opus s-au situat Ciprul, a carui economie a scazut cu 1,9%, Italia, cu o contractie economica de 0,3%, si Finlanda, cu un declin de 0,1% al produsul intern brut.
Pe acelasi subiect: