Elvetia ar putea intra in recesiune, din cauza aprecierii francului. De ce au luat autoritatile de la Zurich decizia care le distruge economia
Banca Nationala a Elvetiei. Foto: AFP/Mediafax
Economia Elvetiei ar putea inregistra unul sau doua trimestre de contractie, pe fondul aprecierii francului elvetian fata de euro si dolar, in urma deciziei bancii centrale de a elimina plafonul minim de 1,2 franci/euro, a declarat presedintele Bancii Elvetiei, Thomas Jordan.
"Cresterea economiei va fi cu siguranta mai slaba decat am estimat in luna decembrie si este posibil sa avem unul sau doua trimestre de scadere economica", a afirmat Jordan, potrivit Wall Street Journal, scrie Mediafax.
El a precizat ca oficialii bancii centrale elvetiene sunt constienti ca decizia de a lasa liber cursul franc/euro a cauzat dificultati economiei si companiilor nationale, dar ca este prea devreme pentru a aprecia in mod corect efectele negative ale acestei masuri.
Jordan a afirmat ca depinde de companiile elvetiene cum se vor adapta la noile conditii de pe piata si daca vor face anumite ajustari in ceea ce priveste numarul de ore lucrate si plata acestora.
Seful bancii centrale considera ca francul este "in mod clar supraevaluat" la cursul actual, de aproximativ 1,05 franci pentru un euro, si a precizat ca Banca Elevetiei va monitoriza evolutia pietei valutare.
Banca Elvetiei a decis la jumatatea lunii ianuarie sa elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, masura adoptata in luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu pana la 38% fata de dolar si 41% fata de euro, ceea ce a facut ca fonduri speculative si case de brokeraj din intreaga lume sa inregistreze pierderi masive.
Banca centrala nu a avut alta optiune decat sa renunte la politica monetara anterioara, intrucat "contextul international s-a schimbat", a afirmat Jordan, care a dat ca exemplu in acest sens programul Bancii Centrale Europene (BCE), prin care institutia va incepe sa tipareasca bani pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale emise de statele din zona euro.
Masura BCE "ar fi pus o presiune enorma pe franc" si ar fi fortat banca elvetiana sa cumpere valuta in valoare de aproximativ 100 de miliarde de franci (108 miliarde de dolari) pe luna pentru a putea mentine plafonul minim franc/euro. "Intrebarea nu a fost daca sa renuntam la plafon, ci cand sa o facem", a declarat Jordan.
Doua dintre cele mai importante institute de cercetare din Elvetia, KOF si BAKBasel, estimeaza ca economia elvetiana va intra in recesiune in acest an, in timp ce toate bancile mari din Elvetia au redus prognozele de crestere a produsului intern brut.
Economia Elvetiei a avansat cu 0,6% in trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul anterior si cu 1,9% fata de trimestrul al treilea din 2013.
Pe acelasi subiect: