Economia Romaniei a crescut cu aproape 3% in 2014. Consumul da semne de revenire dupa 5 ani de criza. In ultimul trimestru, PIB-ul a urcat cu 0,5%, la egalitate cu Olanda si Marea Britanie
Vesti bune de la Institutul de Statistica. Economia Romaniei a crescut anul trecut cu aproape 3%. Noutatea o reprezinta consumul, care da semne de revenire dupa 5 ani de criza. Specialistii spun ca romanii cheltuiesc mai multi bani in magazine. Si exporturile au mers bine. Anul trecut, pentru prima data in istorie, bunurile produse in Romania si vandute in strainatate au depasit pragul de 50 de miliarde euro.
Cresterea economica s-a simtit usor si in buzunare. Anul trecut, in decembrie, salariul mediu net pe economie era cu 6% mai mare decat cel din decembrie 2013, o crestere cam de 100 de lei. Cele mai mari lefuri le au angajatii din industria petroliera, cea a tutunului si salariatii din banci sau IT, in timp ce profesorii si medicii au printre cele mai mici salarii .
Cei care si-au rambursat creditele sau n-au probleme cu ratele au iesit mai des la cumparaturi, spre deosebire de anii trecuti cand preferau sa tina banii la saltea.
Intra mai multi bani in consum. Se vede cu ochiul liber in parcarile mallurilor. Sunt mai aglomerate, ce-i drept nu la fel ca inainte de criza. Dar oricum, in 2014, romanii au cumparat mai multe electrocasnice, au cheltuit mai multi bani pe mancare si, in sfarsit, dupa multi ani, au crescut vanzarile auto.
Ionut Dumitru: "Oamenii au inceput sa mai cheltuiasca dupa 3-4- 5 ani in care nu s-au facut achizitii spectuculoase in acest domeniu, e momentul in care isi inlocuiesc unele bunuri de folosinta indelungata. Am recuperat scaderea din timpul crizei, suntem proababil usor pe plus fata de 2008".
Exporturile au depasit pentru prima data anul trecut pragul de 50 de miliarde de euro, in crestere cu aproape 6%, sustinute in special de vanzarile fabricilor Dacia si Ford.
Singurul motor al economiei care nu functioneaza sunt constructiile, pentru ca Guvernul a redus cheltuielile de investitii pentru autostrazi si alte proiecte.
Gheorghe Ialomitianu: "Cei de la Fondul Monetar au criticat foarte mult taierile de investitii. S-au taiat investitiile, iar Romania putea sa aiba o crestere mai mare cu 1%".
Romania a avut anul trecut a 5-a cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, dupa Ungaria, Polonia sau Marea Britanie, dar peste Germania sau Franta.
Cresterea economica din trimestrul al patrulea a fost in termeni reali de 0,5% fata de precedentele trei luni, in functie de date ajustate sezonier fara corectia cu numarul de zile lucratoare, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).