"Cresterea economica din Romania este proiectata sa ramana consistenta in 2015 si 2016, mai ales datorita cererii interne si a stabilitatii pietei muncii", se arata in prognoza economica de iarna a CE.

De asemenea, CE a crescut estimarea privind avansul economic al Romaniei din 2014, de la 2% anterior la 3%, datorita rezultatelor bune obtinute in trimestrul al treilea, pe fondul intensificarii peste asteptari in zona consumului privat si a exporturilor.

"Investitiile continua sa aiba o contributie negativa la cresterea economica, desi scaderea acestora a fost limitata semnificativ", se arata in raportul CE.

Comisia anticipeaza ca investitiile publice vor creste datorita proiectelor cofinantate de Uniunea Europeana, in timp ce exporturile vor accelera in 2015 si 2016, in conditiile in care economiile principalilor parteneri comerciali ai Romaniei isi revin.

Pentru 2016, Comisia anticipeaza o crestere economica in Romania de 2,9%.

"Deficitul bugetar va continua sa scada pana la 1,5% din PIB in 2015, intrucat reducerea veniturilor la bugetul de stat din taxe va fi contrabalansata de reducerea cheltuielilor, ca fractie din PIB", noteaza CE.

In prognoza de toamna, CE estima ca deficitul va urca la 2,8% din PIB in acest an, "daca se porneste de la premisa ca Guvernul nu va lua nicio masura de politica fiscala".

Tinta de deficit convenita de autoritatile romane cu FMI si CE pentru 2015 este de 1,4% din PIB.

Rata inflatiei este anticipata la 1,2% in acest an si la 2,5% in 2016, fata de 2,1% si, respctiv 2,7% anterior.