Economia mondială, lovită din plin de războiul comercial SUA-China. Avertismentul sumbru al economiștilor
Economie
Perspectivele economice se deteriorează pe plan global în această vară, din cauza escaladării conflictului comercial dintre SUA şi China, arată rezultatele studiului publicat luni de Institutul de Cercetare Economică Ifo din Munchen, transmite Reuters.
Indicii privind condiţiile actuale şi estimările economice s-au înrăutăţit în trimestrul trei, conform studiului trimestrial al Ifo, realizat în rândul a aproape 1.200 de experţi din peste 110 ţări.
"Experţii se aşteaptă la o creştere semnificativ mai redusă a comerţului mondial, iar estimările economice sunt cele mai scăzute din 2018, când a început războiul comercial", a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest, potrivit Agerpres.
"De asemenea, respondenţii se aşteaptă la un consum privat mai redus, la scăderea investiţiilor şi a ratelor dobânzilor", a adăugat şeful Ifo.
Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere prognoza privind evoluţia economiei mondiale în acest an şi anul viitor, avertizând că escaladarea tensiunilor comerciale între SUA şi China, noi tarife vamale în sectorul auto şi un Brexit dezordonat ar putea reduce şi mai mult expansiunea, investiţiile şi ar putea întrerupe lanţurile de furnizare.
Riscurile negative s-au intensificat, a apreciat în mai Fondul Monetar Internaţional (FMI), care se aşteaptă acum la o creştere a economiei globale de 3,2% în 2019 şi de 3,5% în 2020, un declin de 0,1 puncte procentuale pentru cei doi ani faţă de previziunile din aprilie.
Datele economice de până acum şi atenuarea inflaţiei indică o activitate economică globală mai slabă decât se estima, iar sporirea presiunilor dezinflaţioniste şi tensiunile comerciale şi tehnologice reprezintă viitoare riscuri, se arată în raport.
De asemenea, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere cu 0,9 puncte procentuale estimarea privind creşterea comerţului global, la 2,5% în 2019. Comerţul ar urma să se redreseze şi să crească cu 3,7% în 2020, cu aproximativ 0,2 puncte procentuale mai puţin decât în precedenta prognoză.
Mai multe despre:
#razboi comercial#criza economica
Pe acelasi subiect: