Economiștii anticipează și că Rezerva Federală va reduce dobânzile din nou în septembrie şi încă o dată anul viitor, scrie News.ro.

În pofida aşteptărilor pentru o nouă relaxare monetară, sondajul efectuat în perioada 6-8 august conferă o probabilitate de 45% ca economia americană să intre în recesiune în următorii doi ani, în creştere faţă de o probabilitate de 35% în sondajul precedent şi cel mai ridicat nivel după luna mai 2018, când a fost pusă pentru prima oară această întrebare.

Un indice referitor la piaţa obligaţiunilor, care măsoară riscul de recesiune din SUA a dat luni cel mai puternic semnal în acest sens din martie 2007, scoţând în evidenţă îngrijorările privind impactul războiului comercial asupra economiei mondiale.

Săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump a anunţat că va impune tarife de 10% pentru alte importuri din China, în valoare de 300 de miliarde de dolari, iar luni Washingtonul a etichetat China ca fiind manipulatoare de monedă.

Beijingul a avertizat că această ultimă măsură va ”afecta grav ordinea financiară mondială şi va provoca haos pe pieţele financiare”, împiedicând în acelaşi timp redresarea economiei globale.

Aproape 70% dintre economişti au răspuns că cele mai recente evoluţii au adus mai aproape recesiunea economiei americane.

”Cu certitudine, escaladarea tensiunilor comerciale prin tarife mai mari şi restricţionarea accesului la pieţe afectează încrederea, creşte costurile, afectează lanţurile de distribuţie şi slăbeşte profitabilitatea companiilor”, a scris James Knightley, economist şef internaţional la ING.

Aceşti factori sunt transferaţi apoi către încrederea consumatorilor şi cheltuieli, sporind riscul de recesiune, a arătat Knightley.

În condiţiile în care Rezerva Federală nu anticipează o creştere notabilă a inflaţiei, banca centrală prognoează că va reduce în septembrie dobânda de referinţă cu alte 0,25 puncte procentuale, la 1,75%-2%. O viitoare măsură de acest tip ar urma să aibă loc în a două parte a anului viitor.

Luna trecută, analiştii anticipau că o nouă reducere a dobânzilor va avea loc în trimestrul patru al acestui an, dar nu şi anul viitor.

Traderii de pe piaţa financiată şi-au mărit aşteptările pentru mai multe reduceri ale dobânzilor, anticipând o măsură în septembrie, urmată de o alta, de 0,25 puncte, în octombrie, şi o probabilitate de peste 40% pentru o tăiere în decembrie.

Nu este însă clar dacă banca centrală va mai reduce dobânzile, mai ales de mai multe ori, în special după ce preşedintele Fed, Jerome Powell, a minimalizat ultima tăiere ”ca o ajustare a politicii la jumătate de ciclu”.

Întrebaţi dacă economia americană are nevoie de mai multe reduceri ale dobânzilor n acest an, aproape trei sferturi dintre respondeţi au spus da, dar restul nu.

Potrivit celui mai recent sondaj Reuters, creşterea economiei americane va încetini la un ritm anualizat de 1,8% până la sfârşitul anului 2020, de la creşterea de 2,1% raportată pentru trimestrul precedent şi cu mult sub avansul de 3,1% în primul trimestru.

Estimările nu s-au modificat comparativ cu luna anterioară, chiar dacă un număr mai mare de economişti anticipează acum o încetinire semnificativă a creşterii economice, în pofida aşteptărilor mai mari ca Rezerva Federală să relaxeze politica monetară.