Desi a calificat drept "stupide" aceste taieri de 85 de miliarde de dolari in exercitiul bugetar care va expira la 30 septembrie, Obama a semnat un decret de aplicare a acestora, in timp ce biroul de buget al Casei Albe a ordonat diferitelor agentii guvernamentale sa ia dispozitiile necesare in fata acestor masuri de austeritate.

"Nu sunt un dictator. Sunt un presedinte", a declarat anterior Obama la Casa Alba, la cateva minute dupa ce s-a intalnit cu liderii celor doua Camere ale Congresului pentru prima lor reuniune de la inceputul acestei noi crize politico-bugetare.

"In absenta unei decizii din partea presedintelui (republican) al Camerei Reprezentantilor John Boehner si a altora pentru a pune interesele familiilor clasei medii in fata imperativelor politice, aceste taieri vor intra in vigoare", a adaugat el.

Presedintele democrat a tras alarma in ultimele zile in privinta consecintelor concrete ale acestor taieri, care reprezinta 8 la suta din bugetul apararii si 5 la suta in cazul altor posturi, in special concedii fara plata pentru sute de mii de functionari sau alti angajati.

Noul sef al Pentagonului, Chuck Hagel, a subliniat vineri ca aceasta situatie "ameninta capacitatea (Statelor Unite) de a indeplini eficient ansamblul misiunilor" lor.

Obama a apreciat ca aceste taieri "inutile" vor "slabi economia, vor costa locuri de munca si vor arata clar ca cele doua partide trebuie sa poata gasi un compromis".

Fondul Monetar International a estimat la 0,5 puncte procentuale efectul negativ al acestor masuri dintr-o crestere deja in convalescenta. La randul sau, agentia de rating Standard and Poor's a asigurat vineri ca aceste taieri nu vor avea decat un efect "limitat" asupra economiei, "cu conditia, bineinteles, ca ele sa nu se intinda in timp".