Un judecator din SUA a aprobat o cerere a SEC de blocare a unui cont de la o sucursala a bancii Goldman Sachs din Zurich, dupa ce investigatorii au spus ca au descoperit "tranzactii foarte suspecte" cu optiuni de achizitii de actiuni, efectuate inainte de anuntul referitor la preluarea Heinz de catre Berkshire Hathaway, compania de investitii a lui Buffett, si fondul 3G Capital, sustinut de miliardarul brazilian Jorge Paulo Lemann, pentru 28 de miliarde de dolari incluzand datoriilor producatorului de ketchup, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

Conform SEC, traderi straini necunoscuti, sau traderi care au utilizat un cont strain, s-au folosit de informatii confidentiale si au cumparat 2.533 de optiuni cu termen in luna iunie, pentru achizitii de actiuni la pretul de 65 de dolari pe unitate, mizand ca pretul titlurilor Heinz, in prezent de 60 de dolari pe unitate, va creste lunile urmatoare. In urma anuntului de preluare, pretul optiunilor a sarit la 7,33 dolari pe 14 februarie, de la 40 de centi cu o zi in urma, o crestere de peste 1.700%.

Cand tranzactia de preluare a fost anuntata in ziua urmatoare, actiunile Heinz s-au apreciat cu 20%, la 72,5 dolari pe unitate. Conform SEC, traderii au investit 90.000 de dolari si au ajuns la o valoare a plasamentului de 1,8 milioane dolari, realizand astfel un castig de aproape 2000% intr-o singura zi.

Tranzactia este suspecta avand in vedere momentul si valoarea plasamentului, intrucat prin contul din Elvetia nu au avut loc tranzactii cu actiuni Heinz in ultimele sase luni.

Berkshire si 3G nu sunt acuzate de vreun delict, iar reprezentantii Goldman Sachs colaboreaza cu autoritatile in investigatie.