Produsul Intern Brut al Elvetiei a scazut cu 0,2% in primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, dupa un avans de 0,5% inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut, a informat Secretariatul de Stat pentru Economie (SECO). Analistii intervievati de Reuters se asteptau la o contractie de 0,1%, scrie Agerpres.

'In special schimburile comerciale cu bunuri si servicii au avut o contributie negativa', a informat SECO intr-un comunicat de presa.

Exporturile elvetiene au scazut cu 2,3% in primul trimestru, vanzarile de produse farmaceutice si chimice fiind afectate in mod special de francul puternic. Scaderea exporturilor a fost insa contracarata de cresterea consumului privat cu 0,5% precum si de investitiile in echipamente.

Acestea sunt primele date statistice care acopera perioada imediat urmatoare deciziei Bancii Nationale a Elvetiei, care la data de 15 ianuarie 2015 a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro. Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului pe pietele externe, ceea ce a creat probleme pentru exportatori, motorul economiei elvetiene.

Potrivit Fondului Monetar International, economia Elvetiei va incetini in acest an pana la o crestere de 0,75% din cauza evolutiilor nefavorabile ale cursului de schimb. Guvernul si Banca Nationala a Elvetiei urmeaza sa dea publicitatii luna viitoare noilor lor estimari revizuite privind evolutia PIB-ului in acest an.