"Elvetia s-ar putea confrunta cu o incetinire temporara a ritmului de crestere economica. Totusi, in situatia de fata, nu exista semnele unui declin semnificativ, cu o scadere importanta a activitatii economice si o accelerare a ratei somajului", se arata in raportul Secretariatului de Stat.

Secretariatul de Stat pentru Economie estimeaza ca produsul intern brut va avansa cu 1,8% anul viitor, in conditiile in care prognoza anterioara deciziei bancii centrale elvetiene indica o crestere de 2,4% pentru 2016, potrivit Reuters, preluata de Mediafax.

"Desi aprecierea monedei elvetiene va avea un impact negativ asupra competitivitatii companiilor elvetiene, perspectivele pozitive de crestere economica in Europa si imbunatatirea revenirii economice din Statele Unite ar trebui sa atenueze aceste efecte negative", se arata intr-un raport al expertilor guvernului de la Berna, potrivit Bloomberg.

Tot joi, banca centrala a Elvetiei a anuntat ca va mentine dobanda la depozitele la vedere la minimul record de -0,75%, in line cu asteptarile economistilor. De asemenea, institutia a aratat ca francul elvetian este in continuare supraevaluat si ca, in aceste conditii, "va ramane activa pe piata valutara, asa cum este necesar".

Preturile de consum vor scadea cu 1% in acest an, marcand cel mai mare declin din ultimii 60 de ani, urmand ca anul viitor rata inflatiei sa accelereze cu 0,3%, conform estimarilor guvernului elvetian.

Un nivel al inflatiei mai scazut decat -1% a fost inregistrat in Elvetia ultima oara in anul 1950, cand preturile de consum au coborat cu 1,6%, potrivit datelor statistice oficiale.

Economia Elvetiei ar putea intra in recesiune in acest an

Presedintele Bancii Elvetiei, Thomas Jordan, declara, in februarie, ca economia tarii ar putea inregistra unul sau doua trimestre de contractie, pe fondul aprecierii francului elvetian fata de euro si dolar, in urma deciziei bancii centrale de a elimina plafonul minim de 1,2 franci/euro.

El a precizat ca oficialii bancii centrale elvetiene sunt constienti ca decizia de a lasa liber cursul franc/euro a cauzat dificultati economiei si companiilor nationale, dar ca este prea devreme pentru a aprecia in mod corect efectele negative ale acestei masuri.

Jordan a afirmat ca depinde de companiile elvetiene cum se vor adapta la noile conditii de pe piata si daca vor face anumite ajustari in ceea ce priveste numarul de ore lucrate si plata acestora.

Banca Elvetiei a decis la jumatatea lunii ianuarie sa elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, masura adoptata in luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu pana la 38% fata de dolar si 41% fata de euro, ceea ce a facut ca fonduri speculative si case de brokeraj din intreaga lume sa inregistreze pierderi masive.

Banca centrala nu a avut alta optiune decat sa renunte la politica monetara anterioara, intrucat "contextul international s-a schimbat", a afirmat Jordan, care a dat ca exemplu in acest sens programul Bancii Centrale Europene (BCE), prin care institutia va incepe sa tipareasca bani pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale emise de statele din zona euro.

Masura BCE "ar fi pus o presiune enorma pe franc" si ar fi fortat banca elvetiana sa cumpere valuta in valoare de aproximativ 100 de miliarde de franci (108 miliarde de dolari) pe luna pentru a putea mentine plafonul minim franc/euro. "Intrebarea nu a fost daca sa renuntam la plafon, ci cand sa o facem", a declarat Jordan.

Doua dintre cele mai importante institute de cercetare din Elvetia, KOF si BAKBasel, estimeaza ca economia elvetiana va intra in recesiune in acest an, in timp ce toate bancile mari din Elvetia au redus prognozele de crestere a produsului intern brut.

Cu cardul e mai simplu! Sume record in 2014