Pretul platit pentru o moneda puternica. Elvetia ar putea intra in prima recesiune de dupa criza din 2008, din cauza aprecierii francului
Franc elvetian. Foto: AFP/Mediafax
Elvetia plateste pretul in urma deciziei de a lasa moneda natioala sa se aprecieze masiv. La trei luni dupa ridicarea plafonului minim de 1,2 franci/euro, tara se confrunta cu cea mai mare scadere economica din perioada 2008-2009, pe fondul prabusirii exporturilor, potrivit economistilor chestionati de Bloomberg.
PIB-ul Elvetiei s-a contractat cu 0,1% in primele trei luni ale anului si va scadea cu inca 0,2% in acest trimestru, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, la care au participat 12 economisti. Aceste lucru ar insemna ca tara intra in prima recesiune din ultimii mai mult de cinci ani.
Problemele economice ale Elvetiei au fost cauzate de intarirea monedei nationale cu 17% fata de euro, incepand cu 15 ianuarie, data la care Banca centrala a Elvetiei a decis sa elimine prafonul care mentinea paritatea dintre cele doua monede la 1,2 franci pentru un euro. Decizia a lovit cel mai puternic exporturile.
“Nu ne asteptam la ceva teribil, dar o recesiune usoara este de asteptat avand in vedere socul pe care l-a resimtit sectorul exporturilor si tinand cont de faptul ca banca centrala intentioneaza sa lasa aprecierea sa continue”, a explicat Julien Manceaux, senior economist la ING, in Bruxelles.
Sondajul a fost realizat in perioada 10-16 aprilie, iar datele despre ecolutia PIB-ului in primul trimestru vor fi publicate pe 29 mai.
Banca centrala a Elvetiei a decis, la jumatatea lunii ianuarie, sa elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, masura adoptata in luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu pana la 38% fata de dolar si 41% fata de euro, ceea ce a facut ca fonduri speculative si case de brokeraj din intreaga lume sa inregistreze pierderi masive.
Banca centrala a Elvetiei a explicat decizia prin faptul ca mentinerea acestuia ar fi implicat costuri mult prea mari, ridicandu-se la 100 de miliarde de franci (116 miliarde de dolari) numai in luna ianuarie.
"Sume de ordinul miliardelor erau cheltuite in fiecare zi de catre banca centrala si sfarsitul acestei situatii nu se intrezarea", a afirmat Fritz Zurbruegg, membru in conducerea bancii.
Oficialii bancii centrale a Elvetiei au luat in considerare mai multe optiuni, printre care si impunerea unui plafon minim si fata de dolar, nu doar fata de euro, insa au decis ca intoarcerea la flotarea libera a cursului de schimb reprezinta cea mai buna solutie, potrivit lui Zurbruegg.
"Francul este, in mod evident, supraevaluat, iar reactia pietelor este exagerata. Ne asteptam ca aceasta situatie nu va dura", a mai declarat Zurbruegg, care a apreciat ca economia Elvetiei ar putea fi afectata de aprecierea record a francului fata de dolar si euro.
Banca centrala elvetiana scria istorie in septembrie 2011, prin plafonarea cursului franc-euro
Banca Nationala din Tara Cantoanelor a anuntat in 9 septembrie 2011 ca va limita cursul la cel putin un 1,2 franci elvetieni pentru un euro, urmand sa impuna aceasta limita prin achizitia de valuta (euro sau dolari) din piata in cantitati nelimitate.
Ca urmare a anuntului Bancii Elvetiei din septembrie 2011, francul elvetian s-a depreciat cu pana la 9,9% fata de euro, cel mai amplu declin inregistrat vreodata in raport cu moneda unica. Scaderea s-a simtit si la Bucuresti, unde cursul de schimb a coborat cu peste 8%, la 3,5350 lei/franc.
"Cu efect imediat, banca nu va mai accepta o rata euro/franc de sub minimul de 1,2 franci. Banca Nationala va impune acest curs minim cu determinare totala si este pregatita sa cumpere valuta in catitati nelimitate", anunta atunci institutia.
Decizia a fost luata in urma cererilor aproape disperate ale patronatelor elvetiene care spun ca intarirea puternica a francului din acest an a scumpit produsele la export, asa ca risca sa isi inchida fabricile si sa-si concedieze angajatii. Luna trecuta francul ajunsese aproape de paritate cu moneda euro.
Companiile elvetiene au reclamat in repetate randuri guvernului si bancii centrale ca aprecierea abrupta a francului afecteaza grav exportatorii, industria si locurile de munca. Exporturile genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al Elvetiei.
Inainte de 2011, francul fusese pe un trend ascendent de trei ani, generat de criza financiara mondiala declansata in septembrie 2008 de falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers.
Pe acelasi subiect: