Din 2018, rezidentii UE nu vor mai putea ascunde in bancile elvetiene veniturile nedeclarate, in conditiile in care Uniunea Europeana si Elvetia vor face schimb automat de informatii privind conturile bancare detinute de cetatenii lor.

'Acest tip de transparenta ar trebui nu numai sa stimuleze capacitatea statelor membre de a depista si a pedepsi persoanele care nu-si achita taxele, ci si sa-i intimideze pe cei care nu vor sa-si declare veniturile', a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Pierre Moscovici.

Comisia Europeana negociaza acorduri similare cu Andorra, Liechtenstein si Monaco, acestea urmand sa fie semnate pana la sfarsitul anului.

'Schimbul automat de informatii reprezinta o noua lovitura impotriva celor vinovati de evaziune fiscala si reprezinta un pas inainte spre o impozitare mai corecta in Europa', a explicat Pierre Moscovici.

intelegerea cu Elvetia vine dupa ce, anul trecut, la nivelul UE s-a adoptat un acord privind intarirea transparentei intre statele membre.