PIB-ul celei de-a doua economii a lumii s-a ridicat anul trecut la 63.600 miliarde de yuani (10.000 de miliarde de dolari), in scadere cu 32,4 miliarde de yuani fata de estimarea initiala. 

Cresterea din sectorul serviciilor in 2014 a fost revizuita in scadere, la 7,8%, ceea ce a dus la modificarea datelor privind evolutia PIB-ului, a anuntat Biroul National de Statistica de la Beijing. 

Sectorul principal, agricultura, a inregistrat anul trecut un avans de 4,1%, in timp ce sectorul secundar, industria si constructiile, a crescut cu 7,3%. 

Economia Chinei a inregistrat o crestere anuala de 7% in T2 din 2015, usor peste estimarile analistilor si la acelasi nivel cu primele trei luni din acest an.

Guvernul de la Beijing se asteapta la un avans al PIB-ului de aproximativ 7% in 2015, ceea ce ar reprezenta cel mai slab ritm de crestere din ultimii 25 de ani. 

Pietele bursiere mondiale urmaresc cu atentie orice semn de incetinire economica a Chinei, responsabila pentru 13% din PIB-ul mondial.

In dorinta de a calma situatia de pe bursa si a arata ca este hotarata sa sustina activitatea economiei, Banca Centrala a Chinei a anuntat recent o noua reducere a dobanzii de baza, cea de a cincea reducere a costului creditului dupa luna noiembrie 2014.

In plus, institutia a redus si nivelul rezervelor minime obligatorii pentru banci, cu intentia de a le stimula sa acorde mai multe credite si a reduce costul imprumuturilor pentru companii, persoane fizice si autoritati locale. 

Opinia generala a analistilor este ca noile masuri de relaxare a politicii monetare, desi sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declansa o relansare durabila a activitatii economice, a investitiilor si a consumului, in lipsa unor masuri suplimentare din partea guvernului de la Beijing cu privire la relansarea bugetara si reducerile fiscale.