Nomura International Plc a sfatuit investitorii sa detina mai multe eurobonduri din Europa de Est decat nivelul din indicii de referinta, cu exceptia Rusiei, afectata de declinul pretului la titei.

Anuntul a venit in urma deciziei adoptate de Banca Centrala a Chinei, de a schimba mecanismul care stabileste rata zilnica de referinta pentru yuan.

Devaluarea yuanului a provocat turbulente pe pietele financiare din statele emergente, in schimb efectul a fost contrar in Romania, Ungaria si Polonia, unde randamentele obligatiunilor guvernamentale au scazut. 

Ceea ce arata ca plasamentele din Europa Centrala ar putea fi considerate sigure pentru unii investitori, deoarece regiunea importa titei si depinde mai mult de Germania decat de China pentru comert. Activele din regiune nu au fost afectate de posibila majorare a ratei dobanzii in SUA, ci au beneficiat de pe urma masurilor de relaxare cantitativa (QE) adoptate de BCE pentru stimularea cresterii zonei euro. 

"Exista din nou numeroase temeri privind unele piete emergente majore si investitorii se vor uita spre Europa Centrala si de Est ca un loc care nu este deosebit de atragator, dar este relativ sigur. Ungaria, Polonia, Balcanii si statele baltice sunt esentialmente mai solide, beneficiind de pretul mai scazut al materiilor prime si de expunerea mai redusa la China", a declarat analistul Timothy Ash, de la Nomura, din Londra. 

Miercuri, yuanul s-a depreciat la cel mai redus nivel fata de moneda americana din ultimii patru ani, fiind tranzactionat la 6,4510 pentru un dolar, ceea ce a determinat interventia Bancii Chinei.

Pietele bursiere din intreaga lume au inregistrat scaderi, pe fondul temerilor ca volatilitatea de pe pietele financiare va afecta ritmul de crestere al economiei mondiale.

Investitorii s-au indreptat spre aur si spre obligatiunile suverane cu rating mai ridicat, din SUA si Germania pana in Cehia si Polonia. 

Miercuri, zlotul polonez si forintul ungar s-au apreciat fata de euro si dolar, in timp ce randamentele obligatiunilor guvernamentale au scazut la cel mai redus nivel din ultimele doua luni.

In schimb, monedele nationale din Indonezia si Malaezia s-au depreciat semnificativ, din cauza legaturilor comerciale puternice cu China. 

PineBridge, cu investitii de 10,6 miliarde de dolari in titluri de valoare cu venit fix pe pietele in curs de dezvoltare, si-a majorat saptamana trecuta detinerile de bonduri guvernamentale romanesti in dolari, apreciind ca tara ofera investitorilor ingrijorati de impactul incetinirii economiei chineze plasamente sigure. 

Randamentele obligatiunilor romanesti in dolari cu scadenta in 2024 au scazut miercuri cu patru puncte de baza din iunie, la 3,73%, cel mai redus nivel din ultimele doua luni. 

Indonezia, care beneficiaza de acelasi credit suveran atribuit de Moody's Investors Service ca si Romania (Baa3) a inregistrat o crestere a randamentelor obligatiunilor guvernamentale, aproape cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni. 

"Europa de Est ar putea furniza o oarecare stabilitate a pietei si ofera oportunitati inaintea posibilei majorari a ratei dobanzii in SUA", a afirmat Anders Faergemann, de la PineBridge.