Wang Xiaolu, jurnalist la revista Caijing, a fost retinut dupa recenta furtuna bursiera chineza, pentru raspandirea de informatii false cu privire la titlurile financiare cu contracte la termen, potrivit agentiei oficiale China Noua (Xinhua), preluata de France Presse. 

Intr-un articol din iulie, Wang a afirmat ca autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare studia posibilitatea iesirii fondurilor publice de pe piata. 

Comisia chineza de reglementare a pietelor financiare (CSRC) a dezmintit rapid ceea ce a scris jurnalistul, numindu-l "iresponsabil". 

Potrivit Xinhua, jurnalistul "a marturisit" ca "informatiile sale false au creat panica si dezordine la Bursa, subminand serios increderea in piete si provocand pierderi uriase tarii si investitorilor".

Dar Caijing a anuntat, intr-un comunicat, ca "apara dreptul jurnalistilor de a-si face datoria potrivit legii". 

China Noua a anuntat de asemenea retinerea unui oficial al organismului de supraveghere a pietei chineze si a altor patru inalti responsabili pentru "infractiuni" pe piata de capital. 

Mass-media guvernamentala din China anunta regulat ceea ce sunt prezentate drept marturisiri ale unor suspecti in afaceri importante, aminteste France Presse. 

Agentia de presa chineza a anuntat de asemenea ca 197 de persoane au fost sanctionate in cadrul unei campanii speciale a politiei contra zvonurilor pe internet asupra pietelor bursiere din China, in legatura cu recentele explozii mortale din Tianjin si alte "evenimente importante". 

Niciun detaliu nu a fost furnizat privind sanctiunile, dar potrivit China Noua acuzatiile includ afirmatia ca un barbat a murit la Beijing din cauza crizei bursiere, falsificarea numarului de victime de la Tianjin si difuzarea de zvonuri "seditioase" asupra festivitatilor din China pentru a 70-a aniversare a sfarsitului celui de-Al Doilea Razboi Mondial, adauga AFP.