Dupa ce a pierdut la Atena, UE se lupta cu Roma. Italia, stat care a pus bazele blocului comunitar, ar putea sa-i sape si groapa VIDEO
Preocuparea la Berlin, Bruxelles si Paris nu mai este ingrijorarea privind soarta Greciei, care este aproape pierduta, si nici chiar Irlanda sau Portugalia, tari care au primit, de asemenea, ajutor financiar extern. In schimb, liderii europeni trebuie sa opreasca extinderea crizei de la Italia de la, a opta mare economie a lumii, la Franta, a doua economie din zona euro. Cu 1.900 miliarde de euro, Italia are cea de-a treia mare datorie la nivel global, scrie Reuters.
"Intr-un fel, Grecia, Portugalia si Irlanda au reprezentat faze secundare. Cu Italia trecem la evenimentul principal. Nu se poate ca Italia sa poata derula in acest context refinantarile masive pe care le are programate in urmatoarele saptamani", a spus Ken Courtis, manager de investitii si fost vicepresedinte al Goldman Sachs Asia.
Criza s-a extins din Grecia, in pofida ajutoarelor financiare, reducerii datoriilor si promisiunilor liderilor zonei euro, noteaza Reuters.
Randamentele obligatiunilor Italiei au depasit, miercuri, 7%, chiar daca premierul Silvio Berlusconi, considerat vinovat pentru impasul politic din Italia, si-a luat angajamentul de a demisiona.
Randamentele de peste 7% semnaleaza ca datoria unei tari devine nesustenabila din cauza dobanzilor prea mari. La acest nivel al randamentelor, Portugalia si Irlanda au avut nevoie de ajutoare financiare externe.
"Singura institutie care poate contracara o pierdere colectiva de incredere la o asemenea scara este BCE. Daca BCE nu sta in spatele Italiei declarand ca este gata sa foloseasca resurse nelimitate sa stopeze panica pietelor financiare, atunci Franta ar deveni urmatoarea tara care va cadea victima crizei datoriilor", a declarat Nicholas Spiro, director la compania de consultanta Spiro Sovereign Strategy.
Randamentele obligatiunilor Frantei se indeparteaza de cele ale statelor considerate sigure din zona euro si se apropie de randamentele tarilor de la periferia uniunii monetare. Astfel, randamentul obligatiunilor franceze se situa miercuri la 3,2%, aproape dublu fata de cel al titlurilor germane.
Italia este un simbol, una din cele sase tari care au pus bazele Uniunii Europene. De asemenea, Italia a fost considerata frecvent de Franta ca partener pentru a contrabalansa influenta blocului nordic, condus de Germania.
Daca Italia ar fi abandonata de zona euro, Franta ar pierde din influenta fata de Germania in luarea deciziilor la nivel european.
Pe acelasi subiect: