"Daca intelegem prin recesiune doua trimestre de contractie economica, atunci Rusia inregistreaza recesiune in prezent", a afirmat oficialul FMI. 

Incheierea crizei din Ucraina ar reduce semnificativ incertitudinile economice din Rusia, intrucat sanctiunile impuse in acest context afecteaza economia si investitiile. 

Economia Rusiei s-a contractat in primul trimestru, iar declaratia sefului misiunii FMI la Moscova inseamna ca acesta se asteapta ca scaderea PIB sa continue, scrie Reuters, citata de Mediafax.

Ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev, a declarat recent ca PIB-ul tarii s-a contractat in primul trimestru cu 0,5%, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut. FMI a avertizat, de asemenea, ca se asteapta la iesiri de capital semnificative, de aproximativ 100 miliarde de dolari. 

"Situatia dificila, mai ales incertitudinea legata de contextul geopolitic si sanctiunile impuse, precum si de extinderea acestora afecteaza mediul pentru investitii", a spus Spilimbergo. 

Economia Rusiei a inregistrat anul trecut o crestere economica de 1,3%. Pentru 2015, institutia internationala anticipeaza un avans al PIB de 1%.  Proiectia FMI privind iesirile de capital din Rusia este in linie cu asteptarile bancii centrale de la Moscova, care a anuntat deja ca fonduri de aproape 64 miliarde de dolari au parasit tara in primul trimestru. 

Guvernul de la Moscova a revizuit, in prima partea a lunii aprilie, in scadere estimarea de crestere economica pentru acest an la 0,5%-1,1%, de la 2,5%.