Analisti cat se poate de seriosi, dar in mod evident din tagma optimistilor, invoca asa numita "teorie a jocului" pentru a explica negocierile interminabile dintre Grecia si creditorii intermnationali. Situatia s-ar rezuma la doi soferi care vin din directii diferite si-si disputa o unica banda de mers. Experienta arata ca pana la urma unul dintre soferi va intra in sant ca sa evite ciocnirea.

Altfel zis, probabilitatea unui compromis salvator ar fi mai mare decat riscul unui esec. Lasand jocurile deoparte, sefa FMI da de inteles ca se apropie de sfarsit luna de miere dintre comunitatea internationala si noul guvern de la Atena.

Christine Lagarde, director FMI: "Ce trebuie sa se intample acum este ca viziunea politica a noului guvern grec sa furnizeze masurile, instrumentele, reformele prin care sa atinga obiectivele convenite de comunitatea internationala cu Grecia: restabilirea echilibrului, imbunatatirea economiei".

Aceeasi sugestie apasata privind urgenta unei solutii si din partea responsabilului american in domeniul finantelor.

Jacob Lew, secretarul Trezoreriei SUA: " Este esential ca Grecia sa se puna rapid de acord cu partenerii internationali asupra unui set cuprinzator de reforme. Un eventual esec ar insemna dificultati imediate pentru Grecia si instabilitate sporita pentru Europa si economia globala".

Grecia mai poate accesa o transa de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar incheiat in 2010 cu Troica. Insa creditorii conditioneaza acordarea banilor de adoptarea unor masuri de austeritate, pe care guvernul de la Atena se codeste sa le accepte pentru a nu impovara si mai mult populatia.