Oficial european: “Este pur si simplu imposibil sa lucram cu Grecia”. Atena a cerut FMI amanarea platilor, dar a fost refuzata. 12 mai, ziua in care tara ar putea ramane fara bani
Ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, si cel al Greciei, Yanis Varoufakis.
Miercuri a avut loc o noua rundas de negocieri pentru deblocarea finantarii externe pentru Grecia, insa situatia a ramas la fel. “Este pur si simplu imposibil sa lucram cu guvernul de la Atena”, a afirmat un oficial din zona euro, exasperat de atitudinea grecilor.
Potrivit Business Insider, care citeaza cotidianul german Süddeutsche Zeitung, un oficial senior din zona euro a afirmat, dupa intalnirea cu reprezentantii Atenei, ca “este pur si simplu imposibil” sa lucreze cu guvernul de la Atena.
Potrivit declaratiei acestuia, atmosfera in institutiile europene este intre “frustrare si renuntare”, oficialul sugerand ca este putin probabil sa se ajunga la o intelegere pana pe 24 aprilie, cand are loc o noua intalnire a ministrilor de Finante din Eurogroup, pentru a decide daca se deblocheaza finantarea pentru Grecia.
Acelasi mesaj a fost transmis si de comisarul european Valdis Dombrovskis, citat de Handelsblatt. De asemenea, un oficial international care participa la negocieri a declarat, pentru Bloomberg, ca cele doua parti nu au facut niciun pas catre o intelegere.
Refuzul guvernului grec de a privatiza unele companii de stat, de a reforma piata muncii si sistemul de pensii si de a veni cu solutii pentru a aduce bani la buget nu poate fi acceptat de catre creditorii tarii, a afirmat oficialul citat.
Banca britanica HSBC estimeaza ca, in cazul in care discutiile se vor intinde dincolo de data de 24 aprilie, Grecia va intra in incapacitate de plata pe 12 mai, atunci cand are de returnat o transa de 760 de milioane de euro catre FMI. Atena a mai returnat, saptamana trecuta, 450 de milioane de euro din imprumutul de la Fond.
Grecia ar putea deveni prima tara dezvoltata care nu-si plateste datoriile catre FMI
Grecia a cerut in mod informal Fondului Monetar International (FMI), la inceputul lunii aprilie, sa amane plata transelor din imprumutul luat de la institutie in 2010, gest care indica situatia dificila a economiei elene, insa a fost refuzata, informeaza Financial Times, citat de Mediafax.
Discutiile dintre oficialii greci si reprezentantii FMI au avut loc la inceputul lunii aprilie, incercarea Greciei de a obtine o amanare a termenelor la care trebuie sa faca platile catre FMI fiind un semn ca guvernul elen intampina dificultati din ce in ce mai mari pentru a achita salariile si pensiile, precum si transele catre creditorii internationali.
Guvernul de la Atena trebuie sa ramburseze in luna mai doua transe din imprumutul luat de la FMI, in valoare totala de un miliard de euro. Primul termen este 12 mai, data la care Grecia trebuie sa plateasca 760 de milioane de euro catre FMI.
Potrivit calendarului de returnare a imprumutului, Grecia trebuie sa achite 9 miliarde de euro anul acesta catre FMI.
Daca guvernul elen nu ar reusi sa achite una dintre transele catre FMI conform calendarului, Grecia ar deveni prima economie dezvoltata din istorie care ar ramane in urma cu plata datoriilor catre Fond. Printre tarile care s-au aflat in aceasta situatie se numara Republica Democrata Congo si Zimbabwe.
S&P ingroapa ratingul tarii
Iar lucrurile continua sa se inrautateasca pentru greci. Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat, miercuri, cu o treapta ratingul datoriei Grecei, pana la 'CCC+', cu perspectiva negativa, din cauza incertitudinilor din jurul discutiilor dintre Atena si creditorii sai internationali.
Aceasta decizie reflecta faptul ca acele conditii economice si financiare necesare solvabilitatii Greciei 's-au deteriorat din cauza incertitudinilor din jurul negocierilor prelungite intre guvernul grec, aflat de trei luni in fruntea tarii, si creditorii sai oficiali', noteaza agentia de rating intr-un comunicat.
Financial Times titra, la inceputl saptamanii, ca Grecia se pregateste sa faca “pasul dramatic” spre intrarea in incapacitate de plata, citand oficiali guvernamentali de la Atena.
“Am ajuns la capatul drumului. Daca europenii nu deblocheaza ajutorul, nu exista alternativa decat intrarea in incapacitate de plata”, au spus oficialii guvernamentali.
Premierul grec a negat, insa, intr-o declaratie oficiala, afirmatiile surselor citate de Financial Times, potrivit carora Atena s-ar pregati pentru default.
“Grecia nu se pregateste pentru niciun default, si nici creditorii sai nu iau in considerare intrarea tarii in incapacitate de plata. Negocierile se indreapta rapid catre o solutie benefica pentru ambele parti”, afirmat premierul Alexis Tsipras intr-o declaratie oficiala, citata de Reuters.
Reprezentantii Greciei au o noua intalnire cu ministrii de Finante din Eurogroup pe 24 aprilie, in urma careia acestia decid daca deblocheaza transa de 7,2 miliarde de euro, amanata de mai multe ori de la inceputul anului in lipsa unui plan concret de reforme a guvernului nou ales de la Atena.
Pe acelasi subiect: