Grecia si creditorii reiau astazi discutiile tehnice pe tema reformelor economice si fiscale. Tara ar putea intra in incapacitate de plata si chiar iesi din zona euro
Grecia va relua sambata discutiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie sa le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din imprumutul de 240 miliarde de euro de la FMI, UE si BCE.
Grupul de la Bruxelles, format din oficiali eleni si reprezentanti ai Troicii creditorilor, se va intruni in acest weekend, transmite Wall Street Journal.
Grecia mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar incheiat in 2010 cu FMI, UE si BCE, insa creditorii tarii au conditionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, pe care guvernul de la Atena refuza sa le implementeze pentru a nu impovara si mai mult populatia.
Desi mai multi oficiali eleni au avertizat in ultimele saptamani ca Grecia ar putea ramane in scurt timp fara lichiditati pentru onorarea obligatiilor financiare, negocierile pe tema programului extern de asistenta financiara intarzie sa isi produca efectul scontat.
Ministrii de finante ai statelor din zona euro au inceput saptamana aceasta sa vorbeasca in mod deschis despre posibilitatea de a nu ajunge la un acord cu guvernul de la Atena, in legatura cu reformele pe care acesta sa le implementeze.
Esuarea negocierilor ar putea duce la intrarea in incapacitate de plata a tarii si chiar la iesirea din zona euro.
In acest context, agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s (S&P) a retrogradat miercuri cu o treapta ratingul Greciei, aflat deja in categoria nerecomandata pentru investitii, de la B- la CCC+, cu perspectiva negativa, invocand inrautatirea conditiilor economice si financiare, pe fondul incertitudinii alimentate de negocierile prelungite dintre guvernul grec si creditorii sai.
Grecia, care trebuie sa ramburseze in mai datorii catre FMI in valoare de peste 900 milioane de euro, a incercat fara succes in aprilie sa obtina amanarea platiilor.
"Nu este o actiune recomandabila. Sfatul meu este ca Grecia sa continue lucrul la indreptarea economiei", a declarat joi Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, raspunzand unei intrebari in legatura cu o posibila restructurare a datoriilor statului elen.
Lagarde a adaugat ca FMI nu a mai aprobat o restructurare a datoriilor unei tari de 30 de ani si nici o tara dezvoltata nu a facut vreodata o cerere oficiala in acest sens.